Nátierka z pečeného baklažánu
Nátierka z pečeného baklažánu chuťou a vôňou pripomína dovolenku pri rozhorúčenom mori. Je to zdravá nátierka plná zeleninovej chute a výraznejších korenín. Už len stačí iba natrhať kúsky chrumkavého pečiva a môžete si z nej naberať do sýta.
Na pečený baklažán
3 ksbaklažán
2 PLcitrónová šťava
2 strúčikycesnaku
2 PLtahini pasta
1 ČLrímska mletá rasca
soľ
olivový olej
Na dokončenie
údená mletá paprika
chilli vločky
čerstvý koriander alebo čerstvá petržlenová vňať
pita chlieb
1 kspaprika
1/2 ksšalátová uhorka
2 ksmrkva
Postup
Baklažány prepichneme niekoľkokrát vidličkou. Položíme na plech a vložíme do rúry rozohriatej na 250 °C. Pečieme 40 až 45 minút. Upečené baklažány necháme trochy vychladnúť, zbavíme ich stopiek a pozdĺžne ich rozrežeme na polovicu.
Lyžicou vyberieme dužinu, ktorú najemno nasekáme. Šupku vyhodíme. Dužinu preložíme do misy, pokvapkáme citrónom, ochutíme prelisovaným cesnakom, tahini pastou, rímskou rascou a soľou. Podľa potreby pokvapkáme olejom. Pre jemnejšiu konzistenciu môžeme ešte rozmixovať.
Podávame pokvapkané olivovým olejom, poprášené mletou údenou paprikou a chilli vločkami. Môžeme doplniť aj čerstvým koriandrom. Servírujeme s pita chlebom alebo iným pečivom a nakrájanou zeleninou na rezance. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre