Inšpiratívne recepty osviežia tradičné menu 📷 (Foto: MAFRA)
Veľkonočné menu v modernom šate? Kombinujte tradičné suroviny s nápadom a zažiarite pri sviatočnom stole!
Aká by to bola Veľká bez vajec, údenej šunky alebo bez chrenu? Tieto rokmi overené suroviny jednoducho na sviatočný stôl patria a v mnohých rodinách si bez nich sviatky nevedia predstaviť. Všetci máme vlastné a osvedčené recepty. Kto ale povedal, že šunka musí ležať na tanieri tak ako pred dvadsiatimi rokmi? Oblečte klasiku do nového kabáta a ohúrte sviatočných hostí! Radi by sme vás však inšpirovali takými, ktoré obsahujú tradičné ingrediencie, ale v netradičnom a modernejšom šate. Necháte sa zlákať?
Hydinová polievka s drobkami
Vývar je jednoducho klasika, ktorá nás sprevádza celý život. Slepačí alebo hovädzí, hlavne nech je v ňom plno zeleniny a rezancov. Ponúkame vám tip na hydinový vývar s drobkami, ktorý je zahustený jednoduchou zásmažkou a doplnený o širšie rezance, ako tradičné niťovky. So správnymi koreninami ho už len chuťovo vyladíte do dokonalosti a môžete podávať.
Plnkové muffiny
Veľkonočná plnka je univerzálne jedlo, ktoré skvele vyzerá na stole, ale dá sa pribaliť aj na dlhšiu cestu na návštevu za rodinou. Nemusí byť upečená v tradičnej forme, ale napríklad ako plnkové muffiny, ktoré sa dajú pohodlne konzumovať aj bez príbora. Muffiny obsahujú jednu špeciálnu a jarnú ingredienciu, ktorá rastie takmer všade.
Škótske vajcia s mletým mäsom a šalátom
Predstavujú spojenie mäsovej fašírky a uvarených vajíčok. Keď si dáte námahu a správne ich vytvarujete, dosiahnete tvar podobný vajíčku, a o to predsa ide. Aby jedlo dobre chutilo, ale aj na stole dobre vyzeralo. Škótske vajcia nie sú náročné na prípravu a môžu byť skvelým pohostením pre návštevu. Ak ich budete servírovať so sviežim a zeleným šalátom, nebude to ani taká kalorická bomba, ako sa môže na prvý pohľad zdať.
Veľkonočná pečená šunka
Niekto ju varí, niekto ju pečie. Večne živá téma, ako pripraviť šunku tak, aby bola mäkká a šťavnatá, dostane s naším receptom nový podnet. Skúste ju pripraviť tak, že ju povaríte v zeleninovom vývare a potom zapečiete s glazúrou z medu, horčice a džemu. Na ten chrumkavý zážitok tak ľahko nezabudnete. Dajte pozor na množstvo soli, údená pečená šunka je sama o sebe už dosť slaná.
Chrenová omáčka s pečenou údenou krkovičkou
Milovníci mäsa na tento druh nedajú dopustiť. Mäkké a šťavnaté mäso z krkovičky je stálicou v našich kuchyniach. Jednoduchá príprava tejto údenej verzie sa odmení fantastickým kulinárskym zážitkom. Podávajte ho s chrenovou omáčkou, ktorá je hotová za pár minút. Pokojne sa pohrajte s jej intenzitou, ak znesiete viac chrenu, pridajte si viac. Je to zdravá pochúťka, ktorá okrem iného zlepšuje trávenie. A to sa počas sviatkov zíde, však?
Vajíčka s údeným lososom a kôprom
Vajíčko je odpradávna symbolom Veľkej noci a predstavuje zrod života alebo plodnosť. Je súčasťou množstva dekorácií, ale aj sladkých a slaných veľkonočných dobrôt. Ak máte chuť na niečo špeciálne, uvarené vajíčka vydlabte, naplňte plnkou zo syra a zeleniny a ozdobte ich kúskami údeného lososa a čerstvým kôprom. Takéto vajíčka zmiznú zo stola ako prvé.