Najlepšie sa pochutnáva na čerstvom krajci chleba 📷 Ilustračné foto: Pexels/Gil Goldman
Viete ako správne uskladniť chlieb, aby vydržal dlho čerstvý? Prezradíme vám domáce a overené recepty
Možno sa vám to bude zdať ako jednoduchá a až nepotrebná otázka, ale ste si istí, že viete, ako uskladniť chlieb, aby vydržal dlho čerstvý? Zároveň tak, aby nesplesnivel a bol v najlepšej kondícii, v akej len môže byť? Poradíme vám niekoľko tipov, s ktorými sa to podarí.
Čo sa deje s chlebom po upečení a čo pri jeho skladovaní?
Je dôležité zaujímať sa o uskladnenie chleba. Keď už ste si dali námahu s vážením, miesením, kysnutím a pečením, mali by ste si dať záležať aj na tom, aby vydržal dlho čerstvý. Komerčne pripravené chleby zvyčajne rýchlo plesnivejú. Domáce chleby z kváskového cesta sú chránené baktériami mliečneho kvasenia a prirodzene tak vydržia dlhšie čerstvé.
Pri pečení sa chlieb nafúkne, zmení sa jeho štruktúra a po upečení a vychladnutí začne kôrka časom tvrdnúť, a to isté sa stane aj so striedkou. Uvoľní sa vlhkosť zo škrobov a chlieb sa zmení z mäkkého a poddajného na tvrdý a začnú sa v ňom diať procesy spôsobené vťahovaním vlhkosti. Krátke zohriatie chleba na 60 °C dokáže čiastočne zvrátiť tieto účinky, ale nebudú maž dlhú trvanlivosť.
Všetko so všetkým súvisí. Skladovanie chleba začína jeho krájaním. Použite ostrý a pevný nôž, ktorý chlieb hladko prekrojí, ale nestlačí jeho kôrku a striedku. Chlieb by nemal byť pri krájaní teplý, ak ho začnete krájať príliš teplý, striedka bude gumovitá až lepkavá. Napríklad, celozrnné bochníky vyžadujú ešte dlhší odpočinok, aby sa nepoškodilo ich vnútro. Pri vysokopercentnom ražnom chlebe je dobré čerstvý chlieb nechať odležať 1 až 2 dni v bavlnenej utierke.
- Rezná plocha celého chleba by vždy mala smerovať tak, aby na nej chlieb stál a do rezu sa nemohla dostať vlhkosť.
- Či je chlieb celý alebo nakrájaný, najlepšie mu bude v chlebníku, napríklad z nerezovej ocele.
- Na zabalenie chleba dobre poslúži voskovaný obrúsok, papierové vrecko alebo bavlnená utierka.
- Plastové a mikroténové vrecká nie sú vhodné, pretože podporujú tvorbu vlhkosti a plesne.
- Chladnička nie je najvhodnejším miestom na skladovanie chleba, pretože v nej bude vlhnúť ešte rýchlejšie.
- Na dlhodobejšie uskladnenie poslúži mraznička, najmä na zmrazenie plátkov chleba. Dajú sa mraziť aj celé bochníky chleba, ideálne vo vákuovaných obaloch.
Doma si môžete upiecť rôznorodé chleby podľa chuti
Pečenie chleba má niekoľko výhod. Viete, aké suroviny a postup ste zvolili a zároveň pri ňom zrelaxujete a potešíte sa voňavým a chutným bochníkom. Špaldový chlieb so sušenými paradajkami si vychutnáte na raňajky alebo na večeru. Je to jemný chlieb, ktorého cesto obsahuje okrem paradajok aj olivy a čerstvé bylinky. Vynikajúco chutí i samotný, ale maslo či domáca nátierka mu rozhodne neprekážajú.
Tmavší a výraznejší chlieb získate, ak si pripravíte ražný chlieb s maslom z pečeného cesnaku. Bude to hit vašej kuchyne a v spojení s intenzívne voňavým maslom to bude tá najlepšia kombinácia, akú ste si vedeli predstaviť. Bez povšimnutia by ste nemali nechať ani bylinkový chlieb s brusnicami, ktorý má jemné cesto aj vďaka cmaru a jeho chuť je zvýraznená tymiánom a petržlenovou vňaťou.
O kus poctivého chleba neprídu ani tí, ktorým lepok spôsobuje tráviace problémy. Bezlepkový chlieb je prirodzene tmavší a obsahuje špeciálne múky ako Jizerka a tapioková či pohánková múka. Môžete sa však tešiť na nadýchanú konzistenciu a ľanové a slnečnicové semienka.