Zvyknete si odkladať šupinu z kapra pod obrus? 📷 Ilustračné foto: Freepik/Drazen Zigic
Výber kapra netreba podceniť: Svedčí mu vianočná klasika aj moderná úprava receptov
Mohlo by sa zdať, že kapor patrí do našej gastronómie už celé storočia. Nie vždy však bol súčasťou štedrovečerného menu a pripravoval sa úplne inak, ako dnes. Ako sa dostal na stôl bežných ľudí a ako ho najlepšie pripraviť tak, aby bola spokojná celá rodina pri vianočnom stole, sa dozviete v tomto článku.
Kapor sa nepovažoval za mäso
Stredoveké pôsty trvali veľmi dlho a počas toho, ako sa výraznejšie presadzovalo kresťanstvo, sa viac dodržiavali aj jeho zvyky. Jedným z nich bol aj zákaz konzumácie mäsa počas pôstu, ale kapor je ryba a ryba sa v tom čase nepovažovala za mäso. Tak vznikali rybníky a zakladal sa chov kaprov, pretože to bola dostupná ryba.
Postupom rokov sa kapor stal najtypickejším štedrovečerným jedlom na Slovensku, v Česku, ale aj v niektorých oblastiach Nemecka a Poľska. Trvalo to dlhé obdobie, pretože na Slovensku sa udomácnil až po prvej svetovej vojne a v 50 – tych rokoch minulého storočia sa začal pripravovať v trojobale.
Ako správne vybrať a ako očistiť kapra?
Základom chutného jedla je čerstvé mäso, v tomto prípade mäso kapra. Niektoré znaky sú viditeľné okamžite, napríklad by mal mať jasné oči, vlhké šupiny a jemný rybí zápach, ale prirodzený a nie zápach rozkladajúceho sa mäsa.
- Žiabre by mali byť sýto červené, čím sú bledšie, tým je ryba v horšom stave.
- Oči musia byť vypuklé, lesklé a nie zapadnuté a suché.
- Koža a šupiny by tiež mali byť lesklé a pevné. Po stlačení by sa mali vrátiť do pôvodného stavu a polohy.
Čistenie kapra začnite tým, že ho položíte na stabilnú drevenú dosku, ktorá sa dá dôkladne vyčistiť. Ak má kapor hlavu a chcete ju použiť do iného jedla, začnite jej odstránením.
Potom postupujte odstránením šupín. Na to použite škrabku alebo nôž, pohybujte sa jemne od chvosta smerom k hlave tak, aby sa nepoškodilo mäso. Následne jemne narežte brucho od chvosta po hlavu a opatrne vyberte vnútornosti, ktoré môžete použiť na prípravu iných jedál. Postupujte opatrne a dávajte pozor, aby ste neroztrhli žlčník. Jeho horkosť pokazí chuť mäsa, ak sa to však stane, opláchnite ho studenou vodou a z vnútornej strany odstráňte tmavú blanu, ktorá má horkastú chuť.
Ak chcete odstrániť kožu, postupujte smerom od chrbta a jemne po kúskoch. Potom môžete začať s filetovaním, vedením noža popri chrbtici, od hlavy smerom k chvostu to zopakujte na oboch stranách kapra. Jemné kosti sa nachádzajú v chrbtovej časti, na ich odstránenie sa používa pinzeta alebo jemný nožík. Takto vyčisteného a vypitvaného kapra si však môžete kúpiť, ak využijete služby predajcov rýb.
Chutné recepty na prípravu kapra
Asi ste už roky zvyknutí, že kapor býva vysmažený v trojobale a pravdepodobne z neho zvyknete ešte uvariť aj rybací vývar. Radi vás presvedčíme, že možností, ako sviatočne pripraviť kapra je neúrekom a určite si vyberiete aspoň jeden recept, ktorý vás osloví. Možno vás zaujmú recepty inšpirované farbami, kapor na modro so zeleninou sa pripravuje s octom a kapor na čierno so slivkami a lekvárom, ktorý chutí jemne sladko a perfektne tak dopĺňa kyslosť bieleho vína.
Ak sa nechcete vzdať strúhankového obalu, vyskúšajte bylinkového smaženého kapra s citrónovou strúhankou, v ktorej sa okrem citrónovej kôry skrýva aj čerstvá petržlenová vňať. Je to rýchle, je to chrumkavé a výnimočne chutné. Kapor v bylinkovo-citrónovej strúhanke vás poteší tým, že ide o recept, ktorý aspoň trochu odľahčuje trávenie a tiež aj preto, že sa nemusí vysmážať a nebude z neho taký veľký neporiadok. Tak ktorý z receptov plánujete vyskúšať?