Vianočný kapor na čierno so slivkami a lekvárom

Vianočný kapor na čierno so slivkami a lekvárom

Vianoce bez kapra nie sú Vianoce. Ak sa držíte tohto hesla, možno budete chcieť vyskúšať aspoň nový recept z kaprích filiet. Pripravte ho na čierno so slivkami a lekvárom, ktoré mu dodajú nielen tmavú farbu na tanieri, ale aj dokonalú vianočnú chuť. S mixom koreňovej zeleniny a bielym vínom vynikne ešte viac.

Ingrediencie

  • 1 kscibuľa

  • 1 ksmrkva

  • 1 kspetržlen

  • 1/4 kszeler

  • 50 gmaslo

  • cukor podľa potreby

  • 2 ksbobkový list

  • čerstvý tymián (niekoľko vetvičiek)

  • soľ

  • 200 mlbiele víno

  • 1/2 kscitrónová šťava z polovice citróna

  • 50 gslivkový lekvár

  • 50 gsušené slivky

  • 4 kskapor (filety po cca 150 g)

  • 30 gstrúhaný perník

  • 50 gvlašské orechy

Postup

  1. Cibuľu s koreňovou zeleninou očistíme, nakrájame na kocky a orestujeme na masle v hrnci. Pridáme asi lyžicu cukru a korenie. Všetko zvoľna restujeme, pokým zelenina nezozlátne.

  2. Zeleninu osolíme a podlejeme vínom. Pridáme šťavu z citróna, lekvár, polovicu sliviek nakrájaných na menšie kúsky a povaríme asi 10 minút.

  3. Do hrnca vložíme porcie kapra, prikryjeme a povaríme ešte asi 10 minút. Potom mäso vyberieme, odstránime korenie a omáčku prepasírujeme cez sitko.

  4. Znova ju privedieme k varu a zahustíme na jemno nastrúhaným perníkom. Krátko povaríme a podávame s kúskami kapra, posypanými orechmi a zvyšnými slivkami. Doplniť môžeme napríklad zemiakovými plackami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Večera
Ryby
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.