Vianočný kapor na čierno so slivkami a lekvárom
Vianoce bez kapra nie sú Vianoce. Ak sa držíte tohto hesla, možno budete chcieť vyskúšať aspoň nový recept z kaprích filiet. Pripravte ho na čierno so slivkami a lekvárom, ktoré mu dodajú nielen tmavú farbu na tanieri, ale aj dokonalú vianočnú chuť. S mixom koreňovej zeleniny a bielym vínom vynikne ešte viac.
Ingrediencie
1 kscibuľa
1 ksmrkva
1 kspetržlen
1/4 kszeler
50 gmaslo
cukor podľa potreby
2 ksbobkový list
čerstvý tymián (niekoľko vetvičiek)
soľ
200 mlbiele víno
1/2 kscitrónová šťava z polovice citróna
50 gslivkový lekvár
50 gsušené slivky
4 kskapor (filety po cca 150 g)
30 gstrúhaný perník
50 gvlašské orechy
Postup
Cibuľu s koreňovou zeleninou očistíme, nakrájame na kocky a orestujeme na masle v hrnci. Pridáme asi lyžicu cukru a korenie. Všetko zvoľna restujeme, pokým zelenina nezozlátne.
Zeleninu osolíme a podlejeme vínom. Pridáme šťavu z citróna, lekvár, polovicu sliviek nakrájaných na menšie kúsky a povaríme asi 10 minút.
Do hrnca vložíme porcie kapra, prikryjeme a povaríme ešte asi 10 minút. Potom mäso vyberieme, odstránime korenie a omáčku prepasírujeme cez sitko.
Znova ju privedieme k varu a zahustíme na jemno nastrúhaným perníkom. Krátko povaríme a podávame s kúskami kapra, posypanými orechmi a zvyšnými slivkami. Doplniť môžeme napríklad zemiakovými plackami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre