rodina varí zaujímavé jesenné rizotá

Najlepšie rizotá sú farebné, krémové a plné zeleniny (Foto: Freepik/freepik)

Viera Nemcová
|
08. október 2024

Zaujímavé jesenné rizotá sú plné chutí a vôní: Uvaríte ich rýchlejšie, než by ste čakali

Stravovanie riešime denne všetci. Sledujeme nielen výživové hodnoty, ale aj to, aby bolo jedlo chutné a pripravené relatívne rýchlo. Keď chceme, aby sme naplnili všetky naše očakávania, musíme hľadať riešenia. Skvelým tipom na jedlo, ktoré dokáže zasýtiť celú rodinu a možno ho konzumovať na obed alebo na večeru je rizoto. Je to relatívne jednoduché a rýchle jedlo, ktoré sa dá pripraviť na nekonečné množstvo spôsobov.

Jesenné rizotá sú plné chutí a vôní

Základom každého dobrého rizota je ryža. Napriek tomu, že pravé talianske rizoto je krásne krémové a kašovité, v jeho konzistencii by sme mali spoznať každé zrnko ryže. Malo by byť uvarené na skus, ani mäkké a ani tvrdé, jednoducho tak akurát. Kvalita ryže a jej typ je nevyhnutný pre dokonalý výsledok.

Aj preto sa treba zamerať na guľatý typ ryže, ktorý má vysoký obsah škrobu a stredne jemné zrnká. Napríklad z ryže basmati nikdy nebude perfektné rizoto, pretože je tenká, špicatá a pri varení sa nelepí. Ryža na rizoto sa predáva v rôznej kvalite a v Taliansku sa pestujú špeciálne odrody, ako napríklad Carnaroli alebo známejší druh Arborio.

K základným pokynom pri varení ryže na rizoto patrí časté miešanie a prilievanie vývaru, až pokým sa všetka tekutina nevstrebe. Nie je dobré tento krok urýchliť, vždy prilievame naberačku tekutiny a čakáme, kým sa nevstrebe. Unáhlený proces môže spôsobiť to, že ryža bude kašovitá, ale vo vnútri chrumkavá a nedovarená. Miešanie je síce dôležité, ale netreba to robiť neustále. Prílišné miešanie totiž spôsobí, že ryža bude mať zmenenú textúru a bude pôsobiť ako lepkavá. Čiže načasovanie a frekvencia sú veľmi dôležité pri varení rizota.

4 Voňavé rizotá

Teraz sa už môžeme pustiť do varenia samotného rizota. Kto má chuť na huby určite si vyberie aspoň jeden z týchto dvoch receptov, ale ich uvarí rovno oba a môže porovnať. Voňavé hubové rizoto je pripravené aj s vínom, bylinkami a parmezánom. Je dôkazom toho, že z minima surovín sa dá vyčarovať skvelé jedlo.

Alebo vyskúšajte jednoduché hubové rizoto, ktoré si vás získa nenáročnou a rýchlou prípravou. Chutí a vonia lesnými hubami a poteší vás aj tým, že nepotrebuje veľa surovín a nie je finančne náročné. Ak by ste mali chuť na niečo netradičnejšie, do pozornosti vám dávame talianske gaštanové rizoto pripravené z varených gaštanov. V našich zemepisných šírkach to nie je bežne používaná surovina pri varení rizota, o to viac vás bude lákať ochutnať z tejto dobroty.

Pri gaštanoch ešte chvíľu zostaneme, rizoto s červenou repou a gaštanmi si vás získa výraznou farebnosťou a lahodnou chuťou. Nechýba v ňom biele víno, parmezán, čerstvé bylinky a kúsky syra feta, ktorý rizotu pridá výraznejšiu chuť. Je to skutočná lahôdka, ktorá sa vyznačuje bohatou a krémovou textúrou. Je len na vás, ktoré uvaríte ako prvé.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.