Baskická cesnaková polievka so strateným vajíčkom
Poctivá cesnaková polievka vás zahreje od prvého sústa. Chrumkavá opečená bageta, netradične vmiešaná do varenia, intenzívna aróma cesnaku, dotyk údenej papriky a na vrchu hebké stratené vajíčko – kombinácia, ktorá z obyčajnej polievky robí skutočnú špecialitu. Jednoduchá, sýta a neuveriteľne chutná.
Ingrediencie
1 ksväčšia rustikálna bageta bageta
8 PLolivový olej
1 ksväčšia hlávka cesnaku
1 PL(vrchovatá lyžica) španielska údená mletá paprika
1 a 1/2 lkurací vývar
2 PLcherry ocot alebo dobrý červený vínny ocot
soľ
2 PLnasekaná čerstvá petržlenová vňať
Na vajce
1 PLocot
4 ksvajce
Postup
Rúru predhrejeme na 230 °C. Bagetu dáme na plech a pečieme asi 20 minút, do tmavo zlatej farby. Necháme vychladnúť. Bagetu nalámeme alebo pokrájame na 5 cm kúsky.
Na silnejšom plameni rozohrejeme v hrnci 7 lyžíc oleja. Pridáme kúsky bagety a plameň stiahneme na stredne silný. Asi 2 minúty za častého otáčania opekáme tak, aby sa pečivo opekalo do zlatista a nasiaklo olejom. Potom vyberieme a odložíme bokom. Hrniec po opekaní dočista utrieme.
Do hrnca dáme olúpaný a nasekaný cesnak spolu so zvyšnou lyžicou oleja. Cesnak za stáleho miešania do zlatista opekáme na stredne silnom plameni. Vmiešame údenú papriku. Zalejeme vývarom a privedieme k varu. Potom podľa chuti osolíme. Do hrnca pridáme už opečenú bagetu. Plameň stiahneme na mierny a udržujeme jemný var. Pridáme ocot. Varíme asi 25 minút za občasného miešania, aby sa chute spojili. V prípade potreby dosolíme.
Medzitým si pripravíme stratené vajíčka: Vodu v hrnci privedieme k veľmi miernemu varu a pridáme ocot. Jedno vajce rozklepneme do misky a potom ho vlejeme do víru vytvoreného vo vode, aby sa bielok rovnomerne obalil okolo žĺtka. Varíme 3-4 minúty, potom dierovanou naberačkou vyberieme na tanierik. Postup zopakujeme so zostávajúcimi vajcami. Pri servírovaní pridáme do každej porcie polievky stratené vajíčko a posypeme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre