Baskická cesnaková polievka so strateným vajíčkom

Baskická cesnaková polievka so strateným vajíčkom

Poctivá cesnaková polievka vás zahreje od prvého sústa. Chrumkavá opečená bageta, netradične vmiešaná do varenia, intenzívna aróma cesnaku, dotyk údenej papriky a na vrchu hebké stratené vajíčko – kombinácia, ktorá z obyčajnej polievky robí skutočnú špecialitu. Jednoduchá, sýta a neuveriteľne chutná.

Ingrediencie

  • 1 ksväčšia rustikálna bageta bageta

  • 8 PLolivový olej

  • 1 ksväčšia hlávka cesnaku

  • 1 PL(vrchovatá lyžica) španielska údená mletá paprika

  • 1 a 1/2 lkurací vývar

  • 2 PLcherry ocot alebo dobrý červený vínny ocot

  • soľ

  • 2 PLnasekaná čerstvá petržlenová vňať

Na vajce

  • 1 PLocot

  • 4 ksvajce

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 230 °C. Bagetu dáme na plech a pečieme asi 20 minút, do tmavo zlatej farby. Necháme vychladnúť. Bagetu nalámeme alebo pokrájame na 5 cm kúsky.

  2. Na silnejšom plameni rozohrejeme v hrnci 7 lyžíc oleja. Pridáme kúsky bagety a plameň stiahneme na stredne silný. Asi 2 minúty za častého otáčania opekáme tak, aby sa pečivo opekalo do zlatista a nasiaklo olejom. Potom vyberieme a odložíme bokom. Hrniec po opekaní dočista utrieme.

  3. Do hrnca dáme olúpaný a nasekaný cesnak spolu so zvyšnou lyžicou oleja. Cesnak za stáleho miešania do zlatista opekáme na stredne silnom plameni. Vmiešame údenú papriku. Zalejeme vývarom a privedieme k varu. Potom podľa chuti osolíme. Do hrnca pridáme už opečenú bagetu. Plameň stiahneme na mierny a udržujeme jemný var. Pridáme ocot. Varíme asi 25 minút za občasného miešania, aby sa chute spojili. V prípade potreby dosolíme.

  4. Medzitým si pripravíme stratené vajíčka: Vodu v hrnci privedieme k veľmi miernemu varu a pridáme ocot. Jedno vajce rozklepneme do misky a potom ho vlejeme do víru vytvoreného vo vode, aby sa bielok rovnomerne obalil okolo žĺtka. Varíme 3-4 minúty, potom dierovanou naberačkou vyberieme na tanierik. Postup zopakujeme so zostávajúcimi vajcami. Pri servírovaní pridáme do každej porcie polievky stratené vajíčko a posypeme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Bezmäsité jedlá
Španielsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.