Bravčová roláda s jablkami a orechmi
Keď sa v recepte objavia jablká a orechy väčšina z nás si myslí, že pôjde o recept na nejakú sladkú dobrotu. V tomto prípade však ide o bravčovú roládu s jablkovo-orechovou plnkou. Upečte si ju aj vy a môžete sa tešiť na jemné a šťavnaté mäso, ktoré je naplnené chuťovo výraznou plnkou a podáva sa so šťavou s bielym vínom. Prekvapivé, ale veľmi chutné spojenie.
Na jablkovo-orechovú plnku
1 kscibuľa
60 gorechy (pistácie a kešu)
1 ksjablko
1 ksstonkový zeler
2 PLprepustené maslo
50 gstrúhanka
2 PLhladkolistý petržlen
2 PLcitrónová šťava
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
3 PLolivový olej
Na mäsovú roládu
2 kgbravčové plece
100 mlsuché biele víno
soľ
mleté čierne korenie
čerstvý tymián
Postup
Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno. Orechy na hrubo nasekáme, jablko olúpeme, zbavíme stredu a nakrájame na kocky. Zeler nakrájame na drobno. Na panvici rozohrejeme maslo, cibuľu a orechy orestujeme na miernom ohni za občasného miešania približne 5 minút.
Pridáme strúhanku, jablko, zeler a petržlen a za stáleho miešania restujeme 5 až 10 minút. Pridáme citrónovú šťavu, osolíme, okoreníme a odstavíme. Rúru predhrejeme na 220 °C a pekáč potrieme olejom. Mäso pozdĺžne prerežeme, ale nedokrojíme a rozklepeme na tenký plát. Potrieme ho náplňou, stočíme a previažeme špagátom.
Roládu osolíme, okoreníme, potrieme olejom a vložíme do pekáča. Pečieme pri 30 minút do zlatista. Rúru znížime na 180 °C a pečieme ešte 1 a ½ až 2 hodiny, pokým mäso nebude prepečené. Presunieme ho na tanier, prikryjeme a udržujeme teplé.
Do pekáča vlejeme víno. Prelejeme ho do kastróla a necháme chvíľu odstáť, aby tuk vystúpil na povrch. Odoberieme ho a šťavu zvaríme do mierneho zhustnutia. Roládu podávame nakrájanú na plátky, preliatu šťavou a ozdobenú tymiánom. Ako prílohu môžeme zvoliť napríklad zemiakovú kašu s rukolou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre