Tradičná vianočná Panettone
Tradičná vianočná Panettone dobrota nechýba v žiadnej talianskej rodine. Dnes je známa po celom svete a pritom vznikla z legendárneho chleba pre bohatých s názvom „pan de ton“. Trvalo niekoľko storočí, kým sa z panettone stala priemyselne vyrábaná vianočná sladkosť, no jej chuť a vôňa stále dokážu prilákať ku stolu celú rodinu.
Ingrediencie
50 gčerstvé droždie
150 gkrupicový cukor
250 mlvlažné mlieko
650 gpolohrubá múka
4 ksžĺtky
2 ksvajcia
1 ČLsoľ
1 štipkamletý aníz
1 kscitrónová kôra z 1 citróna
150 gkandizované ovocie
150 gsušené hrozienka
200 gmaslo
zmes orechy a sušené hrozienka
práškový cukor
Postup
Droždie zmiešame s lyžičkou cukru a polovicou mlieka. Pridáme 2 lyžice múky a premiešame. V teple necháme vzísť kvások.
Preosiatu múku zmiešame so žĺtkami, zvyšným vlažným mliekom, vajcami, soľou, zvyšným cukrom, anízom, citrónovou kôrou, nakrájaným kandizovaným ovocím a hrozienkami. Potom pridáme kvások, krátko prepracujeme a nakoniec vlejeme vlažné rozpustené maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť v teple asi 30 minút.
Vykysnuté cesto zľahka prepracujeme a vytvoríme z neho bochník. Formu vysokú 15 cm s priemerom 20 cm po obvode vystelieme papierom na pečenie. Vložíme do nej bochník a necháme ešte 30 minút kysnúť. Pred pečením povrch narežeme do kríža a pridáme plátok masla.
Panettone pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme 30 minút chladnúť vo forme. Potom vyklopíme na mriežku a po úplnom vychladnutí odstránime papier. Preložíme na tanier, pocukríme a ozdobíme orechmi a hrozienkami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre