Tradičná vianočná Panettone

Tradičná vianočná Panettone

Tradičná vianočná Panettone dobrota nechýba v žiadnej talianskej rodine. Dnes je známa po celom svete a pritom vznikla z legendárneho chleba pre bohatých s názvom „pan de ton“. Trvalo niekoľko storočí, kým sa z panettone stala priemyselne vyrábaná vianočná sladkosť, no jej chuť a vôňa stále dokážu prilákať ku stolu celú rodinu.

Ingrediencie

  • 50 gčerstvé droždie

  • 150 gkrupicový cukor

  • 250 mlvlažné mlieko

  • 650 gpolohrubá múka

  • 4 ksžĺtky

  • 2 ksvajcia

  • 1 ČLsoľ

  • 1 štipkamletý aníz

  • 1 kscitrónová kôra z 1 citróna

  • 150 gkandizované ovocie

  • 150 gsušené hrozienka

  • 200 gmaslo

  • zmes orechy a sušené hrozienka

  • práškový cukor

Postup

  1. Droždie zmiešame s lyžičkou cukru a polovicou mlieka. Pridáme 2 lyžice múky a premiešame. V teple necháme vzísť kvások.

  2. Preosiatu múku zmiešame so žĺtkami, zvyšným vlažným mliekom, vajcami, soľou, zvyšným cukrom, anízom, citrónovou kôrou, nakrájaným kandizovaným ovocím a hrozienkami. Potom pridáme kvások, krátko prepracujeme a nakoniec vlejeme vlažné rozpustené maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť v teple asi 30 minút.

  3. Vykysnuté cesto zľahka prepracujeme a vytvoríme z neho bochník. Formu vysokú 15 cm s priemerom 20 cm po obvode vystelieme papierom na pečenie. Vložíme do nej bochník a necháme ešte 30 minút kysnúť. Pred pečením povrch narežeme do kríža a pridáme plátok masla.

  4. Panettone pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme 30 minút chladnúť vo forme. Potom vyklopíme na mriežku a po úplnom vychladnutí odstránime papier. Preložíme na tanier, pocukríme a ozdobíme orechmi a hrozienkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Tip redakcie
Dezerty
Koláče
Taliansko
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.