Vianočný kapor so zeleninovou náplňou
Pokiaľ ide o kapra na vianočnom stole, existuje niekoľko kategórií obľúbenosti tejto tradície. Niekto si bez neho Vianoce nevie predstaviť, iný sa mu radšej vyhýba. A niekto má rád iba klasiku a druhý rád experimentuje. Náš vianočný kapor so zeleninovou náplňou patrí k receptom moderným a preto poteší najmä tých, ktorí radi skúšajú odvážnejšie kombinácie.
Ingrediencie
2 ksfilety (cca 800 g) kapor
soľ
200 gpohánka
1 kscibuľa
300 gtekvica Hokkaido
150 ghnedé šampiňóny
4 PLolivový olej
1 vetvičkačerstvý rozmarín
3 PLčerstvá petržlenová vňať (lístky)
30 gsušené brusnice
mleté čierne korenie
1 ČLcitrónová šťava
rozmarín na ozdobenie
Postup
Vykostené polovice kapra zbavené šupín umyjeme, osušíme a osolíme. Pohánku prepláchneme, uvaríme v osolenej vode na skus, asi 10 minút a potom ju precedíme.
Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno. Tekvicu umyjeme, prepolíme, odstránime mäkké vnútro a dužinu nakrájame na malé kúsky. Šampiňóny očistíme a nakrájame. Na panvici nahrejeme 2 lyžice oleja a orestujeme na ňom cibuľu. Po 2 minútach pridáme huby a tekvicu. Rozmarín a petržlenovú vňať umyjeme. Rozmarínové lístočky otrháme a vňať nasekáme, pridáme ich k pripravenej zmesi. Vmiešame sušené brusnice a pohánku, osolíme, okoreníme a dochutíme citrónovou šťavou.
Jeden filet položíme do pekáča kožou nadol a pokvapkáme ho olivovým olejom. Naň rozdelíme pohánku so zeleninou a hubami a zakryjeme druhým filetom, ktorý opäť pokvapkáme olejom. Zmes, ktorá nám prípadne zostala, pridáme do pekáča.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút, pred podávaním ozdobíme vetvičkou rozmarínu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre