žena zdobí bábovku polevou

Nadýchaná a vláčna bábovka je neprekonateľným múčnikom našej doby (Foto: Pexels/Kaboompics.com)

Viera Nemcová
|
17. október 2024

5 najobľúbenejších báboviek: Každá je iná, ale vždy chutná a vláčna. Poznáte ich?

Patrí k najobľúbenejším múčnikom vôbec a jej popularita je preverená generáciami a všetkými vekovými kategóriami. Dá sa povedať, že je to ikonický dezert, ktorý pozná a ochutnal už asi každý v našej krajine. Pravda však je, že obrovské množstvo báboviek sa už upieklo po celom svete. Odkiaľ teda pochádza a kto sa pričinil o jej najväčšiu slávu?

História báboviek je plná nejasností

Bábovka je väčšinou sladká a charakteristická svojím tvarom. Je známa pod mnohými názvami, bábovka, babka, kuglóf, kugelhopf, gugelhupf a mnohými inými názvami, ktoré sú rozšírené v celej Európe. To, ako je bábovka stará, sa dá určiť podľa najstaršieho nájdeného receptu v kuchárskej knihe Maxa Rumpolta z roku 1581. V nej sa opisuje koláč tvarom podobný klobúku či pokrývke hlavy.

Naprieč Rakúsko-Uhorskom bola bábovka populárna a jej milovníkom bol aj cisár František Jozef I. Neskôr sa z vyšších kruhov bábovka presunula medzi strednú triedu obyvateľstva a nemalú mieru na tom mala propagácia známej značky Dr. Oetker, ktorá vymyslela prášok do pečiva. Napriek tomu, tento múčnik nie je populárny iba v Európe, napríklad v USA ho poznajú a volajú bundt cake. Tento názov pochádza z ochrannej známky výrobcu foriem na pečenie. Pôvodný americký recept zasa pochádza od židovských imigrantov. Svoju slávu tu však začal písať až v roku 1950.

O tom, kto je skutočným a originálnym pôvodcom tohto múčnika sa samozrejme vedie spor. Podľa legendy existoval pekár menom Kugel, ktorý ho vytvoril pre troch kráľov v Alsasku. Preto sa traduje, že pochádza z Alsaska vo Francúzsku, ktoré hraničí s Nemeckom a Švajčiarskom a všetky tri krajiny tvrdia, že sú jeho pôvodcami. Pokiaľ by sme na to išli podľa názvu, tak gugelhupf je vlastne nemecké slovo, kde je bábovka dodnes veľmi populárna a pravdepodobne môže pochádzať aj odtiaľ. Všetko je však iba teória.

Múčnik s rôznymi príchuťami a ingredienciami

Bábovky s prehľadom vedú rebríček obľúbených múčnikov. Má na to niekoľko dôvodov. Obyčajne má jednouchú prípravu, nepotrebuje žiadne nedostupné ingrediencie a napriek tomu sa dá upiecť na toľko rôznych spôsobov, že k šálke kávy môže vždy chutiť inak. Vyskúšajte napríklad ako hebká je bábovka s lieskovo-orieškovým krémom. Jej plnka zo známej nátierky je lákadlom pre malých aj veľkých.

Super domácu pohodu vyčaruje aj perníková bábovka s mrkvou a tvarohovou náplňou. Je to bábovka s plnkou so žervé syra a hrozienok namočených v rume a v ceste sa ukrýva nastrúhaná mrkva a perníkové korenie. Keď vám ponúkneme kokosovú bábovku, myslíte tým skutočne intenzívnu kokosovú chuť. Okrem jemne strúhaného kokosu, sa v ceste nachádza aj kokosový olej a kokosové mlieko.

Kto preferuje ovocné chute, tomu ulahodí čučoriedková bábovka, v ktorej sa ovocím nešetrí. V ceste je aj biely jogurt, ktorý ho zjemní a zároveň urobí vláčnejším. Na vrch už len stačí kopček šľahačky, čerstvé ovocie, bylinka a sladký dezert sa môže podávať. Ak by ste chceli prekvapiť hostí a servírovať im malé, individuálne sladké pohostenie, pripravte medové mini bábovky. S lahodnou chuťou a vôňou medu, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou stoja za vyskúšanie.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.