Hokkaido tekvica je v jeseni nenahraditeľná: Zelenina, z ktorej vykúzlite sladké aj slané dobroty

Každé ročné obdobie vyniká špecifickými ingredienciami, bez ktorých si prípravu jedla nevieme predstaviť. Asi sa všetci zhodneme, že hokkaido tekvica k jeseni jednoducho patrí. A to nielen na tanier, ale aj do dizajnu – od jesenných dekorácií až po textilné produkty. Za niekoľko rokov sa stala tak obľúbená, že asi neexistuje nikto, kto by z nej neochutnal krémovú polievku alebo ju aspoň nezapiekol spolu s inou zeleninou a bylinkami. Poďme sa pozrieť, prečo je taká populárna, aké sú jej zdravotné benefity a čo všetko sa z nej dá uvariť.

Hokkaido tekvica je zárukou karotenoidov

Karotenoidy sú látky, ktoré sú zodpovedné za sfarbenie zeleniny a ovocia, ale tiež vplývajú na našu bunkovú imunitu. Sú to antioxidanty, ktoré likvidujú voľné radikály poškodzujúce pokožku a posilňujú imunitné funkcie. Betakarotén v tekvici sa konzumáciou mení na vitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu pri podpore imunitného systému, a tak nás chráni pred vznikom ochorení.

Okrem toho, tekvica je plná vitamínov C a E, ktoré sú dôležité aj pre zdravie pokožky, urýchlenie hojenia rán a podporujú tvorbu kolagénu. Pokožku udržujú pevnú a pružnú. Konzumácia tekvice môže tiež pôsobiť ako ochranný faktor pred vznikom metabolického syndrómu. Tento pojem označuje civilizačnú chorobu a kombináciu stavov cukrovky, obezity a vysokého krvného tlaku a keď sa tieto symptómy stretnú, vzniká lekársky označovaný metabolický syndróm.

Hoci neexistujú žiadne superpotraviny, ktoré by dokázali zabrániť vzniku rakoviny, niektoré z nich majú silu výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny. Napríklad vitamíny A a E v tekvici môžu chrániť pred vznikom určitých druhov rakoviny, napríklad rakoviny prsníka.

Neutrálna chuť a univerzálna príprava

Tieto dve vlastnosti robia z hokkaido tekvice nenahraditeľného parťáka jesenného varenia. Hokkaido má vysoký obsah vlákniny a málo sacharidov a dá sa spracovať prakticky celé od šupky až po semienka. Varená, pečená, grilovaná dužina sa dá využívať celý rok, ak si z nej odložíte do zásoby do mrazničky.

Medzi najtradičnejšie recepty patrí krémová hokkaido polievka, ktorú si stihli obľúbiť už všetky generácie. Aj v tomto recepte sa prejaví univerzálnosť tekvice. Môže sa pripraviť so zemiakmi, s mrkvou, s batátmi ale trošku exotickejším spôsobom s kokosovým mliekom a koreninami ako zázvor, koriander či zmes garam masala. Ak máte radi výrazné chute, stavte na recept, ktorý vôňou priláka do kuchyne každého.

Ak máte predsa len radšej tradičnejšie chute, vyskúšajte hokkaido polievku s knedličkami z tekvicových semienok. Je krásne hustá a krémová a doplnená o knedličky, ktoré ste doteraz asi nikdy nejedli. Ich príprava nie je zložitá, trvá iba chvíľku a rozhodne by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička.

Hokkaido gnocchi s kuracím mäsom sú jedlom plným pozitívnej energie. Na ich prípravu budete potrebovať pyré, z ktorého vzniknú poctivé domáce gnocchi. Kuracím prsiam zasa intenzívnu chuť dodajú provensálske bylinky a lístky čerstvej šalvie. Spoločne vytvoria kulinársky zážitok, ktorý vyzerá a chutí ako zo skvelej reštaurácie.

Možno ste dostali chuť na husacinu, ale neviete ako by ste ju skombinovali s hokkaido tekvicou? Nie je nič ľahšie, ako si pripraviť chrumkavé husacie stehná s kapustou a tekvicou hokkaido. Kapusta sa trochu vymyká našej tradičnej príprave, ale jej chuť vás dostane po prvom súste.

Jedli ste už niekedy tekvicové maslo? Je to vlastne nátierka pripravená z tekvicového pyré, ktoré sa ochutí škoricou, muškátovým orieškom, lesným medom, vanilkovým strukom a štipkou soli. Premieša sa s maslom a po stuhnutí ho môžete natierať na pečivo alebo napríklad na wafle. Určite si ho pripravte, tá chuť vás bude sprevádzať celou jeseňou.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.