mladá žena drží červenú papriku

Zelenine s vysokým obsahom vitamínu C kraľuje červená paprika (Foto: Freepik/prostooleh)

Viera Nemcová
|
04. október 2024

Ktorá zelenina má najviac vitamínu C? Dá sa z nej pripraviť veľa zaujímavých receptov

S príchodom jesenných dní sa roztočí kolotoč farieb a chutí, ktorý je častokrát sprevádzaný menšími či väčšími prechladnutiami. Kľúčovým vitamínom imunity je vitamín C. Práve v tomto období ho preto musíme dopĺňať, aby sme ho mali v organizme dostatočné množstvo a dokázali bojovať s prípadnými ochoreniami dýchacích ciest. Vynikajúcim zdrojom tohto vitamínu je aj zelenina. Ktoré druhy ho obsahujú vo významnom množstve?

Táto zelenina je plná vitamínu C

Pokiaľ ide o vitamín C, prevláda názor, že citróny či pomaranče, ho obsahujú veľa. Existuje však veľa druhov zeleniny, ktorá má obsah vitamínu oveľa vyšší ako tieto dve ovocia. Vitamín C má dôležitý význam pre imunitu, ale podieľa sa tiež na budovaní spojivového tkaniva, chráni nás pred voľnými radikálmi, vďaka nemu si organizmus vytvára kolagén a to zohráva dôležitú úlohu aj pri hojení rán.

Zároveň metabolizuje kyselinu listovú, zlepšuje produkciu inzulínu, zabraňuje vzniku stresových hormónov, stimuluje činnosť štítnej žľazy a prispieva k zosilneniu kostí, zubov a chrupaviek. Jeho význam je pre naše zdravie naozaj veľký. Nedostatok sa prejavuje viacerými problémami – anémia, neplodnosť, hormonálna nerovnováha, tráviace problémy a iné zdravotné komplikácie. Predávkovanie je veľmi výnimočné, priebežne sa vylučuje z tela močom.

Vitamín C je citlivý na pôsobenie tepla. Je rozpustný vo vode a v potravinách sa stráca tepelnou úpravou, či už ide o varenie, pečenie, sušenie alebo ohrievanie v mikrovlnnej rúre. Ďalšia degradácia vitamínu C nastáva oxidáciou enzýmami alebo kovmi. Ideálna je preto konzumácia v tepelne neupravenom stave.

Vysoký obsah vitamínu C v zelenine

  1. Paprika 140 mg na 100 g – viac sa ho nachádza v plne dozretých a červených plodoch
  2. Chren 114 mg na 100 g – spolu s horčičnými olejmi má aj antimikrobiálne účinky
  3. Ružičkový kel 110 mg na 100 g – spolu s kyselinou listovou je dôležitý pre krvotvorbu
  4. Kel 110 mg na 100 g – ale tiež má aj vysoký obsah bielkovín, draslíka, horčíka a železa
  5. Brokolica 95 mg na 100 g – obsahuje tiež karotény, vitamín B, vápnik a fosfor
  6. Fenikel 93 mg na 100 g – jeho esenciálne oleje sú prospešné pri liečbe gastrologických problémov
  7. Karfiol 69 mg na 100 g – skvelý zdroj vitamínu B, kyseliny listovej a viacerých minerálov
  8. Kaleráb 62 mg na 100 g – významný je aj obsah draslíka, vápnika a horčíka
  9. Červená kapusta 57 mg na 100 g – vynikajúci zdroj vitamínu E a antioxidantov

Pridajte zeleninu do varenia

Odporúčaná denná dávka zeleniny a ovocia sa pohybuje medzi 400 až 600 g. Len malé percento populácie toto pravidlo dodržiava. Základ stravy by mala tvoriť zelenina v surovom stave, ale prospešná je aj tepelne upravená. Vyskúšajte tieto zeleninové jedlá, doprajú vám množstvo výživných látok.

Zeleninová polievka znesie takmer akýkoľvek mix zeleniny. Do rýchlej polievky s ovsenými vločkami sme použili mrkvu, brokolicu, karfiol a zemiaky, ale pokojne si do nej môžete pridať aj kaleráb alebo kel. Pridajte, to čo vám chutí a doplňte ju ovsenými vločkami. Tie ju zahustia a doplnia do nej viaceré živiny.

V svojom menu môžete pokračovať zapečenými gnocchi s nivou a brokolicou. Tie poslúžia ako nenáročný obed alebo večera a sú také jednoduché, že s ich prípravou nebudú mať problém ani kuchárski začiatočníci. Využijete brokolicu a červenú papriku, oba druhy zeleniny, ktoré majú vyšší obsah vitamínu C.

Ďalšie jedlo z jedného pekáča, ktoré vám doplní vitamín C je zapečený ružičkový kel. Poteší vás rýchlou prípravou a lahodnou chuťou so syrom. Milovníci kelu môžu vyskúšať, aj ako chutí kelové pesto a pripraviť si fazuľové guľôčky s mrkvovou kašou. Alebo si pripravte korenený karfiol s kurkumovou omáčkou a preneste sa chuťami do Orientu. Zaujímavý recept plný korenín a zeleniny vás presvedčí, že variť zdravo a chutne nie je len fráza.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.