kyslá kapusta v miske

Okrem probiotík je kyslá kapusta bohatá aj na vitamíny a minerály (Foto: Unsplash/Kelsey Todd)

Viera Nemcová
|
21. október 2024

Kyslá kapusta je absolútna hviezda pre imunitu. Superpotravina prekvapí však aj inými účinkami

Ak existuje superpotravina, ktorú nám môže závidieť svet, pravdepodobne by to bola kyslá kapusta. Kvasená kapusta neodmysliteľne patrí do našej kuchyne. Pravdou však je, že ju poznali už starovekí Číňania a do Európy sa dostala až v 13. storočí počas vpádu mongolských Tatárov. Námorné výpravy Jamesa Cooka by bez nej tiež neboli možné. Posádka kvasenú kapustu konzumovala, aby predišla skorbutu, ktorý dovtedy skolil ostatných námorníkov počas dlhých plavieb. Dnes tento typ kapusty konzumujeme najmä v chladnejšom počasí a robíme to preto, že je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá.

Kyslá kapusta vzniká fermentovaním

Nakladanie a kvasenie kapusty do našej histórie patrí. Zvyčajne sa nakladá čistá kapusta, ku ktorej sa pridávajú rôzne koreniny a ingrediencie. Medzi bežne používané patria rasca, horčičné semienka, bobkové listy, celé čierne korenie, soľ a medzi tie trochu nezvyčajnejšie pochutiny zasa patria nastrúhané jablko, chren, kari korenie, feferónka, mrkva či brusnice. Možností je veľa, niekto si chuť domácej nakladanej kapusty nevie predstaviť bez cibule alebo cesnaku.

Kvasenie či fermentácia je jednou z najprospešnejších a osvedčených metód prípravy a konzervovania jedla. Tento spôsob uchovávania jedál fungoval už v časoch, kedy neboli dostupné chladničky a mrazničky. Podobne ako je tomu pri mliečnych jogurtoch alebo kefíre, je fermentácia procesom, pri ktorom vznikajú prospešné probiotiká, ktoré sa spájajú s priaznivými účinkami na imunitný, kognitívny, tráviaci a endokrinný systém. Pri tomto metabolickom procese sa premieňajú uhľohydráty ako cukry na alkoholy a oxid uhličitý alebo na organické kyseliny. Výsledkom sú zdravé bakteriálne kmene, ktoré osídľujú prostredie nášho čreva a pomáhajú nám regulovať mnohé telesné funkcie. Typ fermentácie, ktorý robí z potraviny probioticky hodnotnú potravinu, je mliečne kvasenie, kedy vzniká kyselina mliečna ako prírodný konzervant.

Priaznivé účinky kvasenej kapusty na zdravie

Probiotické potraviny ako aj kyslá kapusta pomáhajú:

  • posilniť imunitu,
  • detoxikovať organizmus,
  • podporovať funkcie mozgu a trávenia,
  • zlepšiť vstrebávanie živín z potravy,
  • kontrolovať zápalové procesy, zvládať stres.

1. Dodáva probiotiká a zlepšuje trávenie

Veľká časť imunitného systému žije v čreve a riadená bakteriálnymi organizmami. Nerovnováha v mikroflóre čreva je sprevádzaná zvýšeným rizikom chorôb. Práve probiotiká pôsobia ako prvá obranná línia proti škodlivým baktériám alebo toxínom, ktoré sa dostávajú do tela. V kvasenej kapuste sú prítomne baktérie rodu Lactobacillus, ktoré kŕmia dobré baktérie v čreve. Prevládajúcim kmeňom baktérií, ktorý sa rodí počas fermentácie je Lactobacillus plantarum. Probiotiká sú prospešné a účinné aj v boji proti hnačke a mnohým mikrobiálnym infekciám či zápche.

2. Môže zredukovať zápal a alergické reakcie

Autoimunita je jedna z hlavných príčin zápalu, teda stavu, kedy telo útočí na svoje vlastné tkanivá. Probiotiká pomáhajú zvyšovať a regulovať takzvané prirodzené zabijačské bunky, ktoré kontrolujú zápalové cesty tela a pôsobia proti infekciám alebo reakciám na potravinové alergie. To môže prakticky znížiť riziko vzniku každého chronického ochorenia od srdcových chorôb až po rakovinu.

3. Podporuje kognitívne zdravie a náladu

Naša nálada môže ovplyvniť naše zdravie a zdravie nášho tráviaceho systému zasa môže ovplyvniť aj nervový systém, funkciu mozgu a náladu. To je možné vďaka blúdivému nervu, latinsky nervus vagus, ktorý sa označuje ako desiaty nerv spájajúci informácie medzi mozgom a vnútornými orgánmi. Je to najdlhší nerv autonómneho nervového systému. Pomáha vytvárať primárny informačný kanál medzi bunkami v črevnom nervovom systéme a centrálnym nervovým systémom v mozgu. Táto komunikácia je ovplyvnená rôznymi populáciami baktérií v našom čreve. Probiotiká sú jedným z prirodzených liekov na zmenu nálady a depresívne stavy. Doplnenie probiotík do stravy vedie k zlepšeniu nálady a zníženiu symptómov depresie.

Tradičné recepty z kyslej kapusty

Keď sa spoja tradičné suroviny, vznikne väčšinou to najchutnejšie jedlo, aké si vieme predstaviť. Napríklad zemiakové placky plnené oškvarkami sú sami o sebe dokonalé, ale keď ich naservírujeme na riadnu porciu kyslej kapusty, dostanú ešte väčší šmrnc. Naozaj ťažké bude odolať aj pečenému kolenu s kyslou kapustou. Chrumkavý povrch a šťavnaté mäso v spojení s pečenými zemiakmi pripravia bohatú hostinu každému milovníkovi poctivej kuchyne.

Ďaleko za tradíciami nezaostávajú ani fliačky s kyslou kapustou a hubami, ktoré sa dajú pripraviť do menej ako hodiny. Restovaná kyslá kapusta, huby a paprika dodávajú celému receptu hĺbku a aj trošku inovácie. Vynikajúcim tipom na jesenný obed alebo večeru je pečená tekvica s mäsom a kyslou kapustou. Je to farebné a chuťovo bohaté jedlo, ktoré má rýchlu prípravu. Stačí iba pol hodina a táto sezónna špecialita sa môže podávať. Posledný tip bude obľúbený určite celou rodinou. Šťavnaté kura s kapustou na mede je naplnené zmesou kapusty, jablka a tymiánu a potreté olivovým olejom so soľou, citrónovou kôrou a mletou paprikou. Je to pestré a chutné jedlo, na ktoré stačí použiť iba niekoľko surovín.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.