žena drží prekrojený pomaranč s vysokým obsahom sacharidov

Sacharidy sú pre telo najrýchlejším zdrojom energie 📷 Ilustračné foto: Freepik/prostooleh

Viera Nemcová
|
31. január 2025

Suroviny s vysokým obsahom sacharidov, ktoré sú prekvapivo zdravé? Existujú, dokonca ich môžete jesť denne

Sacharidy, alebo jednoducho povedané cukry, získali v posledných rokoch nelichotivú povesť. Ich nadmerná konzumácia škodí zdraviu a prispieva k rozvoju viacerých ochorení. Cukrovka 2. typu, obezita, preťažovanie kardiovaskulárneho systému a viaceré iné ochorenia súvisia s vysokým obsahom sacharidov v strave. Skvelým príkladom nezdravého jedla sú ultra spracované potraviny, ktoré majú veľa cukru, ale chýbajú im dôležité vitamíny a minerály. Poznáte však potraviny, ktoré sa považujú za mimoriadne zdravé napriek vysokému obsahu cukru v nich?

Sú známe vysokým obsahom sacharidov, ale sú mimoriadne zdravé

Pre niektorých ľudí je prospešné konzumovať diétu s nízkym obsahom sacharidov, ale nie je dôvod úplne sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom sacharidov. Existujú totiž aj potraviny, ktoré sú neuveriteľne zdravé a pritom ich obsah sacharidov je na vysokej úrovni. Viaceré z nich sa dokonca považujú za superpotraviny.

1. Quinoa

Nazýva sa tiež mrlík čílsky a je to prirodzene bezlepková pseudocereália. To znamená, že ide o jedlé semeno, ale pripravuje sa ako obilnina. Varená quinoa obsahuje až 70 % sacharidov, ale je tiež dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Neobsahuje žiaden lepok, takže je vhodná ako alternatíva pre bezlepkovú diétu. Je veľmi sýta a je nápomocná pri regulácii hmotnosti, pretože organizmus dokáže zasýtiť na dlhý čas.

2. Ovsené vločky

Ovos je skvelý zdroj mnohých vitamínov, minerálov a antioxidantov. V surovom stave obsahuje až 70 % sacharidov a má obzvlášť vysoký obsah špecifického typu vlákniny nazývanej ovsený betaglukán. Je to relatívne dobrý zdroj bielkovín a konzumácia ovsa môže znížiť hladinu cukru v krvi najmä ľudí s cukrovkou 2. typu. Takisto ovos je veľmi sýty a pomáha pri regulácii hmotnosti.

3. Pohánka

Je rovnako ako quinoa považovaná za pseudoceráliu, napriek tomu nie je príbuzná quinoe, ale pšenici aj keď neobsahuje lepok. Surová pohánka obsahuje 75 % sacharidov, je veľmi výživná a sýta, obsahuje bielkoviny aj vlákninu. Má vysoký obsah minerálov a antioxidantov. Obzvlášť prospešná je pre zdravie srdca a cievy.

4. Banány

Mimoriadne obľúbené banány obsahujú dostatok cukrov. Jeden veľký banán obsahuje asi 31 g sacharidov vo forme škrobov alebo cukrov. Má tiež vysoký obsah draslíka a vitamínov B6 a C. Pomáha znížiť krvný tlak a zlepšiť kondíciu srdca. Nezrelé zelené banány majú vyšší obsah škrobu a ten sa v procese dozrievania a žltnutia premení na cukry.

5. Sladké zemiaky – bataty

Sladké zemiaky to majú už v názve, ale je to veľmi výživná zelenina. Pozostávajú zo škrobu, cukrov a vlákniny, sú tiež bohatým zdrojom vitamínu A, C a draslíka. Naviac, sú plné antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a chránia nás pred chronickými ochoreniami.

6. Červená repa

Celkový obsah cukrov z nej nerobí hrozbu plnú sacharidov, ale na 100 g obsahuje asi 10 g sacharidov, najmä z cukru a vlákniny. K jej výhodám patrí obsah vitamínov a minerálov a silných antioxidantov, ako aj vysoký obsah dusičnanov a niekedy ju športovci používajú na zlepšenie svojich výkonov. Oxid dusnatý uvoľňuje krvné cievy a umožňuje rýchlejšie prúdenie kyslíka počas cvičenia.

7. Pomaranče

Na 100 g ovocia obsahujú asi 15,5 g sacharidov, ale sú tiež skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C, draslíka a niektorých vitamínov skupiny B či antioxidantov. Priaznivo pôsobia na zdravie srdca, pomáhajú predchádzať obličkovým kameňom a môžu zvýšiť vstrebávanie železa z iných potravín.

8. Čučoriedky

Môžu sa pochváliť 14,5 g sacharidov na 100 g ovocia, ale aj množstvom vitamínov a minerálov, vrátanie vitamínu C, vitamínu K a mangánu. Ich antioxidanty chránia bunky pred voľnými radikálmi a konzumácia čučoriedok môže zlepšiť dokonca pamäť starších dospelých.

9. Grapefruit

Citrusové ovocie s kyslou a horkou chuťou obsahuje asi 8 % sacharidov. Je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a môže sa podieľať na zlepšení zdravia srdca a riadení krvného tlaku. Potenciálne dokáže spomaliť rast a šírenie rakovinových buniek, ale na potvrdenie je potrebný ďalší výskum.

10. Jablká

Sladké a chrumkavé jablká vo všeobecnosti obsahujú asi 14 až 16 g sacharidov na 100 g ovocia. Sú dobrým zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Podieľajú sa na riadení hladiny cukru v krvi a kondícii srdca.

11. Fazuľa

Vo forme vlákniny a škrobu obsahuje fazuľa asi 21,5 g sacharidov na 100 g strukoviny. Má vysoký obsah bielkovín a je dobrým zdrojom vitamínov a minerálov. Medzi výhody konzumácie patrí zlepšenie regulácie krvného cukru a zníženie rizika rakoviny hrubého čreva.

12. Cícer

Ďalšia strukovina cícer obsahuje vo varenej forme 27,4 g sacharidov na 100 g a takmer 8 g vlákniny. Je to dobrý zdroj rastlinných bielkovín a železa, fosforu i vitamínov skupiny B. Jeho konzumácia sa spája so zlepšením zdravia srdca a trávenia.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.