veľkonočné sladké dobroty na stole

Lahodné chute koláčov a dezertov potešia aj náročných gurmánov 📷 Foto: Freepik/pvpproductions

Viera Nemcová
|
14. apríl 2025

Veľkonočný veniec, sušienky alebo medový baranček? Tieto sladké dobroty cez sviatky nemôžu chýbať

Oslávte jar sladkými pochúťkami. Na veľkonočnom venci, farebných sušienkach alebo na medovom barančekovi si pochutná celá rodina, ale aj šibači. Roztomilé koláče hrajú farbami a chuťami, ktoré k sviatkom jari neodmysliteľne patria, a preto si pripravte cukrárske pomôcky a pustite sa do pečenia. Sladkými dezertmi bežne oslavujeme výnimočné príležitosti, a tou je určite aj prichádzajúca Veľká noc. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré okúzlia každého a nájdete ich na našom gastrowebe.

Nebojte sa kysnutého cesta

Takto pripravený medový baranček s tvarohom upúta na prvý pohľad. Je to naozajstný skvost veľkonočného stola, ktorý ocenia malí aj veľkí. Nebojte sa pracovať s kysnutým cestom, ak dodržíte postup, odmenou vám bude hebké a nadýchané cesto. To už potom stačí len naplniť tvarohom a vyformovať z neho takéhoto krásneho barančeka. Určite stojí za námahu.

Pestrofarebné vajíčka

Môžete ich pripraviť aj s pomocou detí, ktoré z toho budú mať neopakovateľný zážitok. Aj takto si vytvoria spomienky, ktoré budú mať už navždy spojené s detstvom. Čím pestrejšie farby použijete, tým výraznejšie budú vyzerať. Nejde však o klasické koláčiky, tieto veľkonočné sušienky sú zlepené tvarohovo-maslovým krémom, vďaka ktorému budú oveľa šťavnatejšie.

Pustite uzdu fantázii

Klasické kysnuté cesto môže mať niekoľko podôb. Ak sa rozhodnete experimentovať, určite do neho pridajte amaretto likér. Výrazná, horko-mandľová chuť nájde svoje miesto v ceste, ale aj v krémovej náplni s mascarpone. Veľkonočný veniec vynikne za každých okolností. Môžete ho nechať čistý bez zdobenia alebo sa môžete vyhrať a dopriať mu všetky jarné symboly, ktoré vás napadnú.

VSSK05037_19C-33560.jpg

Veľkonočné sladkosti potešia všetkých hostí 📷 Foto: MAFRA

S tortičkami zažiarite ako profi cukrár

Keď sa vám už bude zdať, že tradičných veľkonočných pochúťok ste pripravili viac než dosť, ale chcete zažiariť niečím nečakaným, stavte na rozmarínové tortičky s medovým krémom. Výsledok môžete pokojne prirovnať k dezertu od vychýreného cukrára. Príprava síce nie je pre úplných začiatočníkov, ale s trochou odvahy a precíznosťou pri dodržaní postupu sa môžete tešiť na extra sladké potešenie v modernom šate.

Torta ako slávnostná ozdoba stola

Jednoduchšia alebo prezdobená, to ako bude vyzerať necháme na vašom štýle. Zaručene však čokoládová veľkonočná torta strhne na seba všetku pozornosť, keď ju naservírujete na slávnostne prestretý stôl. Pre milovníkov čokolády to bude jasná voľba, ale ostatní by mali vyskúšať jej lahodnú chuť a dopriať si jej osviežujúcu šťavnatosť.

Sladkosť, ktorú nikto neodmietne

Malé, sladké veľkonočné mrkvové kocky si obľúbite pre jednoduchosť prípravy, ale aj pre krásny jarný vzhľad. Ten podporíte mäkkou polevou s javorovým sirupom, na ktorej sa budú krásne vynímať marcipánové mrkvičky. Mäkký dezert poteší najmä deti a pokojne ho môžete podávať aj šibačom, pre ktorých to bude originálna odmena.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.