Balkánsky koláč Banitsa

Balkánsky koláč Banitsa

Balkánsky koláč Banista je skvelá pochúťka, na prípravu ktorej vám bude stačiť iba zopár surovín. Vyžaduje si to trochu zručnosti a trpezlivosti, aby ste slimáka z lístkového cesta dobre a pevne stočili. Ak sa vám to podarí, potom sa už môžete tešiť na chrumkavé cesto so syrovou plnkou.

Ingrediencie

  • 300 gbalkánsky syr

  • 1 strúčikcesnaku

  • 2 ksvajcia

  • 2 PLbiely jogurt

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • múka na posypanie pracovnej plochy a vysypanie formy

  • maslo na vymastenie formy

  • 1 baleniechladené lístkové cesto

  • 2 PLrozpustené maslo na potretie koláča

  • 2 kscherry paradajky

  • olivový olej

Postup

  1. Do misy na jemno nastrúhame balkánsky syr a jeden strúčik cesnaku. Pridáme 2 vajcia a 2 lyžice jogurtu. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

  2. Na pomúčenú dosku rozložíme plát lístkového cesta, posypeme múkou a zľahka rozvaľkáme. Po šírke rozkrojíme na 3 rovnaké časti. Do stredu každej časti po celej dĺžke navrstvíme syrovú zmes. Okraje každej časti cesta potrieme rozpusteným maslom.

  3. Každý plát cesta zrolujeme do tvaru valčeka a konce uzavrieme, aby náplň nevytiekla. Guľatú zapekaciu formu s priemerom 26 cm vymažeme rozpusteným maslom a vysypeme múkou.

  4. Pripravené valčeky vložíme do formy do tvaru slimáka, potrieme rozpusteným maslom a ozdobíme plátkami paradajok. Zľahka poprepichujeme špičkou noža a pečieme pri 210 °C asi 35 minút. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Večera
Koláče
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.