Balkánsky koláč Banitsa
Balkánsky koláč Banista je skvelá pochúťka, na prípravu ktorej vám bude stačiť iba zopár surovín. Vyžaduje si to trochu zručnosti a trpezlivosti, aby ste slimáka z lístkového cesta dobre a pevne stočili. Ak sa vám to podarí, potom sa už môžete tešiť na chrumkavé cesto so syrovou plnkou.
Ingrediencie
300 gbalkánsky syr
1 strúčikcesnaku
2 ksvajcia
2 PLbiely jogurt
soľ
mleté čierne korenie
múka na posypanie pracovnej plochy a vysypanie formy
maslo na vymastenie formy
1 baleniechladené lístkové cesto
2 PLrozpustené maslo na potretie koláča
2 kscherry paradajky
olivový olej
Postup
Do misy na jemno nastrúhame balkánsky syr a jeden strúčik cesnaku. Pridáme 2 vajcia a 2 lyžice jogurtu. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
Na pomúčenú dosku rozložíme plát lístkového cesta, posypeme múkou a zľahka rozvaľkáme. Po šírke rozkrojíme na 3 rovnaké časti. Do stredu každej časti po celej dĺžke navrstvíme syrovú zmes. Okraje každej časti cesta potrieme rozpusteným maslom.
Každý plát cesta zrolujeme do tvaru valčeka a konce uzavrieme, aby náplň nevytiekla. Guľatú zapekaciu formu s priemerom 26 cm vymažeme rozpusteným maslom a vysypeme múkou.
Pripravené valčeky vložíme do formy do tvaru slimáka, potrieme rozpusteným maslom a ozdobíme plátkami paradajok. Zľahka poprepichujeme špičkou noža a pečieme pri 210 °C asi 35 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre