Cesnakový chlieb

Cesnakový chlieb

Hodí sa na oslavu alebo na grilovačku a určite nikto neodmietne, ak mu ponúknete cesnakový chlieb. Originálne zapletený chlieb naplnený aromatickou a chutnou plnkou sa stane hitom rodinných stretnutí.

Na cesto

  • 400 ghladká múka

  • 20 gkrupicový cukor

  • 7 gsoľ

  • 5 gsušené droždie

  • 20 gmaslo na vymastenie

  • 2 ksvajcia

  • 50 mlplnotučné mlieko

Na náplň

  • 3 hrsťčerstvá petržlenová vňať

  • 4 strúčikycesnaku

  • 1 ČLcitrónová šťava

  • 60 mlpanenský olivový olej

  • 3 PLparmezán

  • soľ

  • 1 ksvajce na potretie

Postup

  1. Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, soľ, droždie a zmäknuté maslo, ktoré zapracujeme rukou. Vajcia prešľaháme s mliekom a 190 ml vody, pridáme do suchej zmesi. Pomocou robota vypracujeme cesto, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a ručne hnetieme 5 až 10 minút. Z cesta vytvarujeme guľu a necháme ju odležať.

  2. Petržlenovú vňať, trený cesnak a šťavu dáme do mixéra, za postupného prilievania oleja rozmixujeme do hladka. Na záver pridáme najemno nastrúhaný parmezán a niekoľkými krátkymi strúhaniami premixujeme a nakoniec osolíme.

  3. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 25 x 40 cm a potrieme cesnakovou náplňou. Zrolujeme, spoje dobre utlačíme a rolku obrátime spojom nadol. Pozdĺžne rozrežeme, koniec necháme spojený a pramene spletieme do špirály.

  4. Chlieb prenesieme do vymazanej a papierom na pečenie vyloženej formy na chlebíček. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť do dvojnásobného objemu. Vykysnutý chlieb potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 40 minút. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Prílohy
Chuťovky
Bezmäsité jedlá
Grilovačka
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.