Cesnakový chlieb
Hodí sa na oslavu alebo na grilovačku a určite nikto neodmietne, ak mu ponúknete cesnakový chlieb. Originálne zapletený chlieb naplnený aromatickou a chutnou plnkou sa stane hitom rodinných stretnutí.
Na cesto
400 ghladká múka
20 gkrupicový cukor
7 gsoľ
5 gsušené droždie
20 gmaslo na vymastenie
2 ksvajcia
50 mlplnotučné mlieko
Na náplň
3 hrsťčerstvá petržlenová vňať
4 strúčikycesnaku
1 ČLcitrónová šťava
60 mlpanenský olivový olej
3 PLparmezán
soľ
1 ksvajce na potretie
Postup
Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, soľ, droždie a zmäknuté maslo, ktoré zapracujeme rukou. Vajcia prešľaháme s mliekom a 190 ml vody, pridáme do suchej zmesi. Pomocou robota vypracujeme cesto, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a ručne hnetieme 5 až 10 minút. Z cesta vytvarujeme guľu a necháme ju odležať.
Petržlenovú vňať, trený cesnak a šťavu dáme do mixéra, za postupného prilievania oleja rozmixujeme do hladka. Na záver pridáme najemno nastrúhaný parmezán a niekoľkými krátkymi strúhaniami premixujeme a nakoniec osolíme.
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 25 x 40 cm a potrieme cesnakovou náplňou. Zrolujeme, spoje dobre utlačíme a rolku obrátime spojom nadol. Pozdĺžne rozrežeme, koniec necháme spojený a pramene spletieme do špirály.
Chlieb prenesieme do vymazanej a papierom na pečenie vyloženej formy na chlebíček. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť do dvojnásobného objemu. Vykysnutý chlieb potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 40 minút. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre