Citrónové tartaletky
Chcete pozdvihnúť svoje cukrárske umenie na vyššiu úroveň? Vyskúšajte recept na citrónové tartaletky, ktoré majú nielen chutný krém, ale sú aj efektne ozdobené varenými plátkami citróna a flambovaným bielkovým snehom. Svoje dielo jednoducho budete obdivovať, až vám bude ľúto tartaletky zjesť. Určite sa však ponúknite, taká dobrota musí skončiť v brušku.
Na cesto
250 ghladká múka
150 gpráškový cukor
150 gmaslo
4 ksvajcia
Na citrónový krém
4 ksžĺtky
150 gkrupicový cukor
2 kscitrónová šťava z 2 citrónov
110 gmaslo
Na bielkový sneh
2 ksbielok
100 gkrupicový cukor
Na kandizované citróny
1 kscitrón
100 mlvoda
100 gkrupicový cukor
Postup
Múku preosejeme s cukrom, pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajce a vypracujeme pevné cesto. Uložíme ho asi na 60 minút do chladničky. Potom cesto rozdelíme na 10 kúskov a z každého vytvoríme guľôčku. Tie rozložíme do formičiek na tartaletky. Formičkou na vytlačenie tartaletky zatlačíme do guľôčky cesta a vytlačíme tartaletku.
Na dne cesto popicháme vidličkou. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť a potom vyklopíme Žĺtky, cukor a šťavu z citrónov dáme do ohňovzdornej misy a v horúcom vodnom kúpeli šľaháme do zhustnutia, asi 15 minút. Potom zašľaháme maslo a nalejeme krém do upečených korpusov. Uložíme stuhnúť do chladničky.
Z bielkov a cukru ušľaháme sneh to tuha. Ten preložíme do cukrárskeho vrecka so zrezanou špičkou a ozdobne nastriekame na povrch tartaletiek. Pomocou flambovacej pištole bielkový sneh zapečieme. Citróny nakrájame na tenké plátky.
Vodu s cukrom privedieme k varu a vložíme plátky citrónov. Pozvoľna varíme asi 10 minút a potom necháme plátky citrónov vychladnúť v náleve. Po vychladnutí necháme odkvapkať a ozdobíme nimi tartaletky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre