Falafel šalát
Ešte donedávna bol falafel v našich končinách neznámym jedlom. Toto cícerové jedlo z Blízkeho východu sa však pripravuje celkom jednoducho a dá sa využiť mnohými spôsobmi. Napríklad falafel šalát je viac ako šalát, v podstate je to hlavné jedlo, ktoré je plné vlákniny a bielkovín. Podávajte ho spolu s dresingom pre väčšiu sviežosť a šťavnatosť.
Na falafel
1 hrnčeksušený cícer
1/2 kscibuľa
1 ČLsušený koriander
1 ČLsoľ
1 štipkachilli korenie
3 strúčikycesnaku
1 ČLrímska mletá rasca
hladká múka podľa potreby
Na šalát
1/4 ksľadový šalát
1 hrsťčierne olivy
1/4 ksšalátová uhorka
1 hrsťcherry paradajky
1/4 ksčervená cibuľa
čerstvý koriander (niekoľko vetvičiek)
1 hrsťhráškové výhonky
Na dresing
4 PLbiely jogurt
1 ČLtahini pasta
2 PLolivový olej
1 štipkachilli vločky
1 štipkasoľ
Postup
Večer deň vopred si namočíme cícer do studenej vody, pričom by mali byť dobre ponorené. Na druhý deň spoločne rozmixujeme cibuľu, koriander, soľ, chilli, cesnak a rascu. Pridáme zliaty cícer a mixujeme iba toľko, aby bol cícer nasekaný jemnejšie, ale nie do hladka.
Obsah mixéra premiešame s múkou podľa potreby, vypracujeme hmotu, z ktorej tvarujeme guľôčky. Na panvici rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja a smažíme na ňom pripravené guľôčky do zlatista.
Šalát nakrájame na pásiky, olivy nasekáme, uhorku nastrúhame na rezance, paradajky prepolíme a cibuľu nakrájame na kolieska.
Jogurt zmiešame v miske s tahini, chilli a soľou. Zeleninu naservírujeme na taniere, pridáme falafelové guľôčky a pokvapkáme zálievkou. Ihneď podávame. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre