Gratinovaná treska so zemiakovou kašou
Lahodná omáčka s vínom a smotanou dokonale doplní chuť tresky. Ryba zapečená na zemiakovej kaši s chrumkavou vrstvou syra zasýti celú rodinu.
Na prípravu
600 gtreska
soľ
mleté čierne korenie
Na omáčku
1 PLolej
1 kscibuľa
2 strúčikycesnak najemno nakrájané
1 PLparadajkový pretlak
200 mlvývar rybí alebo zeleninový
200 mlbiele víno
300 ml12 % smotana na varenie
citrónová kôra z jedného citróna
Na kašu
1 kgzemiaky
2 PLmaslo
mletý muškátový oriešok
2 ksžĺtky
Na dokončenie
400 gbrokolica
200 gcheddar syr
Postup
Tresku umyjeme a z oboch strán osolím, okoreníme a nakrájame na menšie kúsky.
Pripravíme si omáčku, na oleji opečieme cibuľu s cesnakom, pridáme paradajkový pretlak a 3 minúty podusíme. Potom to zalejeme vývarom, vínom a smotanou. Varíme na miernom ohni a zredukujeme na polovicu. Nakoniec osolíme, okoreníme a pridáme citrónovú kôru.
Pripravíme si kašu. Nakrájané zemiaky do mäkka uvaríme v osolenej vode. Scedíme, pridáme maslo a zemiaky dohladka popučíme alebo rozmixujeme. Ochutíme ich soľou, korením a muškátovým orieškom. Nakoniec primiešame žĺtky. Kašou naplníme vrecko so zrezanou ozdobnou špičkou.
Zapekaciu formu vymastíme maslom a postupne do nej vrstvíme kašu, pripravenú rybu a brokolicu. Zalejeme omáčkou, posypeme syrom a do zlatista zapekáme v vyhriatej rúre pri 225 °C asi 10 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme 10 minút odležať. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre