Grécka musaka s mletým mäsom

Grécka musaka s mletým mäsom

Grécka musaka s mletým mäsom je jedlom, pri príprave ktorého treba stráviť v kuchyni viac času. Každá minúta sa však vráti v podobe lahodného a voňavého jedla, ktoré z jedného pekáča zasýti celú rodinu. Priznávame, je s ním viac práce, ale výsledok predčí vaše očakávania.

Ingrediencie

  • 2 PLolivový olej

  • 1 kscibuľa

  • 2 strúčikycesnaku

  • 500 ghovädzie mleté mäso

  • čerstvé oreganové lístky

  • 1 hrsťčerstvá bazalka

  • 1/4 ČLmletá škorica

  • 1 ksnakrájané konzervované paradajky

  • 60 mlparadajkový pretlak

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 500 gbaklažán

  • 800 gzemiaky

Na bešamel

  • 30 gmaslo

  • 2 PLhladká múka

  • 350 mlmlieko

  • 150 gnastrúhaný syr gouda

Postup

  1. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do zlatista. Pridáme trený cesnak a akonáhle sa rozvonia, tak pridáme mleté mäso, ktoré orestujeme do hneda. Potom prisypeme oregano, bazalku a škoricu, zalejeme paradajkami a pretlakom. Zakryjeme pokrievkou. Za občasného miešania varíme na miernom ohni asi 45 minút.

  2. Medzitým si pripravíme bešamel. Maslo rozohrejeme v menšom hrnci a za stáleho miešania pridávame múku. Vymiešame svetlú zápražku, zriedime ju mliekom a za občasného miešania povaríme do zhustnutia. Do bešamelu vmiešame polovicu nastrúhaného syra a zvyšok necháme na posypanie.

  3. Akonáhle je zmes uvarená, dochutíme ju soľou a korením. Baklažán nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm, osolíme ich a necháme takzvane vypotiť, asi 15 minút. Potom ich osušíme papierovou utierkou. Zemiaky očistíme a nakrájame na rovnako hrubé plátky ako aj baklažán.

  4. Zapekaciu misu vymažeme olejom a na dno uložíme vrstvu plátkov zemiakov, poukladáme na to baklažán a zalejeme polovicou mäsovej zmesi. Ďalej vrstvíme zemiaky, baklažán a mäso, až pokým nespotrebujeme všetky suroviny. Navrch nalejeme bešamel. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút. Potom musaku posypeme zvyšným syrom a dopekáme ďalších 15 minút. Podávame posypané bazalkou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Mäsité jedlá
Grécko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.