Grécka musaka s mletým mäsom
Grécka musaka s mletým mäsom je jedlom, pri príprave ktorého treba stráviť v kuchyni viac času. Každá minúta sa však vráti v podobe lahodného a voňavého jedla, ktoré z jedného pekáča zasýti celú rodinu. Priznávame, je s ním viac práce, ale výsledok predčí vaše očakávania.
Ingrediencie
2 PLolivový olej
1 kscibuľa
2 strúčikycesnaku
500 ghovädzie mleté mäso
čerstvé oreganové lístky
1 hrsťčerstvá bazalka
1/4 ČLmletá škorica
1 ksnakrájané konzervované paradajky
60 mlparadajkový pretlak
soľ
mleté čierne korenie
500 gbaklažán
800 gzemiaky
Na bešamel
30 gmaslo
2 PLhladká múka
350 mlmlieko
150 gnastrúhaný syr gouda
Postup
Na panvici rozohrejeme olej, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do zlatista. Pridáme trený cesnak a akonáhle sa rozvonia, tak pridáme mleté mäso, ktoré orestujeme do hneda. Potom prisypeme oregano, bazalku a škoricu, zalejeme paradajkami a pretlakom. Zakryjeme pokrievkou. Za občasného miešania varíme na miernom ohni asi 45 minút.
Medzitým si pripravíme bešamel. Maslo rozohrejeme v menšom hrnci a za stáleho miešania pridávame múku. Vymiešame svetlú zápražku, zriedime ju mliekom a za občasného miešania povaríme do zhustnutia. Do bešamelu vmiešame polovicu nastrúhaného syra a zvyšok necháme na posypanie.
Akonáhle je zmes uvarená, dochutíme ju soľou a korením. Baklažán nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm, osolíme ich a necháme takzvane vypotiť, asi 15 minút. Potom ich osušíme papierovou utierkou. Zemiaky očistíme a nakrájame na rovnako hrubé plátky ako aj baklažán.
Zapekaciu misu vymažeme olejom a na dno uložíme vrstvu plátkov zemiakov, poukladáme na to baklažán a zalejeme polovicou mäsovej zmesi. Ďalej vrstvíme zemiaky, baklažán a mäso, až pokým nespotrebujeme všetky suroviny. Navrch nalejeme bešamel. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút. Potom musaku posypeme zvyšným syrom a dopekáme ďalších 15 minút. Podávame posypané bazalkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre