Čokoľvek, len nie obyčajný, je jahodový kompót s vodkou. Nebudete to síce pochúťka pre deti, ale vďaka tomu si ho zasa vychutnáte v rozličných letných nápojoch alebo v bowle. Fantázii sa medze nekladú, určite ho môžete využiť aj v dezerte alebo ako ozdobu ovocnej zmrzliny. Nebojíme sa, že nebudete vedieť, ako ho použiť.
1 kgpevné, neprezreté jahody
300 mlvodka
500 gkrupicový cukor
1 gkyselina citrónová (asi 1/2 čajovej lyžičky)
Na nálev zvaríme 1 liter vody s cukrom a kyselinou citrónovou. Necháme ho vychladnúť asi na 60 °C.
Jahody očistíme, plody opláchneme a necháme odkvapkať. Nasypeme ich do misy a zalejeme teplým nálevom. Jahody musia byť ponorené. Prikryjeme ich pokrievkou a uložíme na 5 hodín do chladu. Občas ich zamiešame.
Potom jahody precedíme a naplníme nimi poháre. Rozdelíme do nich vodku a dolejeme ich nálevom z jahôd. Poháre zatvoríme a ovocie sterilizujeme pri 85 °C asi 20 minút. Takto pripravené jahody sú výborné najmä vychladené do letných nápojov alebo bowle. Dobrú chuť!
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre
© Copyright 2025 - Varíme spolu
Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.