Kuracie stehná s chrenovou omáčkou a žemľovou knedľou

Kuracie stehná s chrenovou omáčkou a žemľovou knedľou

Skvelý spôsob ako na tanier priniesť tradičné suroviny je, pripraviť si kuracie stehná s chrenovou omáčkou a žemľovou knedľou. Lahodná omáčka a domáca knedľa sa perfektne hodia k chuti opečeného mäsa. A nepotrebujete na to ani žiadnu supertajnú ingredienciu.

Na prípravu mäsa

  • 4 kskuracie stehná

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • maslo

Na prípravu omáčky

  • 2 kscibuľa

  • nové korenie

  • 500 mlkurací vývar

  • 250 mlsmotana na varenie

  • 2 PLmaslo

  • 2 PLhladká múka

  • 100 gčerstvý alebo mrazený chren

Na žemľovú knedľa

  • 500 gpolohrubá múka

  • 350 mlvlažné mlieko

  • 1 štipkacukor

  • 20 gdroždie

  • 2 ksžemľa (z predchádzajúceho dňa)

  • 1 ksvajce

  • soľ

Postup

  1. Kuracie stehná vykostíme, kosti použijeme na vývar. Mäso zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme. Opečieme na masle v hrnci, kým nezíska zlatistú farbu, potom ich odložíme na bok.

  2. Na výpeku orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, zalejeme vývarom, vrátime späť opečené mäso a privedieme k varu. Pridáme niekoľko guľôčok nového korenia a varíme do polomäkka. Akonáhle je mäso takmer mäkké, zahustíme omáčku zásmažkou, ktorú pripravíme z masla a múky. Primiešame ju do omáčky, krátko prevaríme a potom zjemníme smotanou. Nakoniec pridáme nastrúhaný chren a vyberieme guľôčky nového korenia. Dochutíme soľou a korením.

  3. Do hrnčeka nasypeme časť múky, pridáme asi 50 ml mlieka, štipku cukru a rozdrobené droždie. V teple necháme vykysnúť kvások. Potom zmiešame s nakrájanými žemľami, vajcom, zvyšnou múkou, zvyšným mliekom, soľou a kváskom. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple kysnúť asi 45 minút.

  4. Cesto rozdelíme na dva bochníky a vypracuje dve knedle. Každú varíme v osolenej vode asi 20 minút domäkka, potom pokrájame na plátky. Podávame spolu s omáčkou a mäsom. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Prílohy
Mäsité jedlá
Omáčky
zima

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.