Kuracie stehná s chrenovou omáčkou a žemľovou knedľou
Skvelý spôsob ako na tanier priniesť tradičné suroviny je, pripraviť si kuracie stehná s chrenovou omáčkou a žemľovou knedľou. Lahodná omáčka a domáca knedľa sa perfektne hodia k chuti opečeného mäsa. A nepotrebujete na to ani žiadnu supertajnú ingredienciu.
Na prípravu mäsa
4 kskuracie stehná
soľ
mleté čierne korenie
maslo
Na prípravu omáčky
2 kscibuľa
nové korenie
500 mlkurací vývar
250 mlsmotana na varenie
2 PLmaslo
2 PLhladká múka
100 gčerstvý alebo mrazený chren
Na žemľovú knedľa
500 gpolohrubá múka
350 mlvlažné mlieko
1 štipkacukor
20 gdroždie
2 ksžemľa (z predchádzajúceho dňa)
1 ksvajce
soľ
Postup
Kuracie stehná vykostíme, kosti použijeme na vývar. Mäso zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme. Opečieme na masle v hrnci, kým nezíska zlatistú farbu, potom ich odložíme na bok.
Na výpeku orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, zalejeme vývarom, vrátime späť opečené mäso a privedieme k varu. Pridáme niekoľko guľôčok nového korenia a varíme do polomäkka. Akonáhle je mäso takmer mäkké, zahustíme omáčku zásmažkou, ktorú pripravíme z masla a múky. Primiešame ju do omáčky, krátko prevaríme a potom zjemníme smotanou. Nakoniec pridáme nastrúhaný chren a vyberieme guľôčky nového korenia. Dochutíme soľou a korením.
Do hrnčeka nasypeme časť múky, pridáme asi 50 ml mlieka, štipku cukru a rozdrobené droždie. V teple necháme vykysnúť kvások. Potom zmiešame s nakrájanými žemľami, vajcom, zvyšnou múkou, zvyšným mliekom, soľou a kváskom. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple kysnúť asi 45 minút.
Cesto rozdelíme na dva bochníky a vypracuje dve knedle. Každú varíme v osolenej vode asi 20 minút domäkka, potom pokrájame na plátky. Podávame spolu s omáčkou a mäsom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre