Tradičná liptovská kapustová polievka Šajtlava patrí k obľúbeným receptom, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Obsahuje viacero druhov zeleniny a charakteristickú chuť jej dodáva práve hlávková kapusta a trocha octu. Ak ju nepoznáte, je najvyšší čas ochutnať toto dedičstvo.
1 kscibuľa
2 strúčikycesnaku
1 ksmrkva
1/4 kszeler
200 gzemiaky
150 gklobása
1/4 hlávkakapusta
1 PLmasť
1 ČLcelá rasca
1 PLmletá paprika
2 PLhladká múka
soľ
mleté čierne korenie
1/2 PLocot
reďkovka (výhonky na ozdobenie)
Cibuľu s cesnakom očistíme a nasekáme na drobno. Mrkvu, zeler a zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky. Klobásu nakrájame na kolieska a kapustu pokrájame na rezance.
V hrnci orestujeme na masti cibuľu do zlatista, pridáme klobásu, cesnak a pripravenú zeleninu. Krátko orestujeme spolu s rascou, paprikou, múkou, premiešame a zalejeme 1 litrom vody.
Polievku privedieme k varu, pridáme kapustu, osolíme, okoreníme a varíme približne 20 minút. Pridáme zemiaky a dovaríme do mäkka.
Polievku dochutíme octom, soľou, korením a pri podávaní ozdobíme výhonkami reďkovky. Dobrú chuť!
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre
© Copyright 2025 - Varíme spolu
Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.