Mandľový dezert s hruškami
Každý, kto má rád hruškové koláče, by mal vyskúšať ako chutí mandľový dezert s hruškami. Takýto dezert si najlepšie vychutnáte so šálkou kávy alebo čaju a hoci ide o tradičnú kombináciu hrušiek a mandlí, zaručene to bude dobrota.
Na nálev
4 kshruška
500 mlvoda (môžeme nahradiť aj bielym vínom)
80 gkrupicový cukor
1/2 kscitrónová šťava z polovice citróna
4 guľôčkynové korenie
1 kshviezdička badián
1 kscelá škorica
Na mandľové cesto
40 gmaslo + na vymazanie formy
100 gkrupicový cukor
2 ksvajce
150 ml31 % smotana na šľahanie
100 gjemne mleté mandle alebo mandľová múka
1 ČLkypriaci prášok do pečiva
50 ghladká múka
40 gmandľové plátky
polohrubá múka na vysypanie formy
Postup
Hrušky olúpeme a pomôckou na tvarovanie guľôčok z ovocia z nich vydlabeme stred so semienkami. V hrnci prevedieme k varu vodu s cukrom, citrónovou šťavou a korením. Vložíme hrušky a krátko povaríme. Doba varenia závisí od zrelosti hrušiek od 3 do 12 minút. Potom hrušky vyberieme, necháme odkvapkať a mierne vychladnúť.
Zmäknuté maslo treme s cukrom a vajcami do peny. Pridáme smotanu, mandle a premiešame. Nakoniec vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. Zapekaciu formu s rozmermi 22x10 cm vymažeme tukom a vysypeme polohrubou múkou. Guľatú zapekaciu formu s rozmerom 8 až 10 cm vymažeme tukom a vysypeme polohrubou múkou.
Cesto rozdelíme do zapekacích misiek a vtlačíme do nich hrušky. Posypeme mandľami a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme a potom podávame. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre