Marhuľový koláč s tvarohom a makom
Upiecť marhuľový koláč s tvarohom a makom nie je žiaden ťažký oriešok. Hotový koláč s dvomi plnkami však bude perfektnou sladkou bodkou, napríklad po nedeľnom alebo inom sviatočnom obede.
Na korpus
300 ghladká múka
150 gpráškový cukor
1 ksvajce
150 gmaslo
1 štipkasoľ
Na makovú náplň
460 mlplnotučné mlieko
80 gkrupicový cukor
200 gmak mletý
1 PLkukuričný škrob
80 gmleté piškóty
Na tvarohovú náplň
500 gmäkký tvaroh
125 ghrudkovitý tučný tvaroh vo vaničke
30 gvanilkový pudingový prášok
2 ksvajcia
135 gkrupicový cukor
300 gmenšie marhule
Postup
Z múky, cukru, vajca, zmäknutého masla a soli pripravíme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a uložíme na 60 minút odležať do chladničky.
Na makovú náplň nalejeme mlieko do kastróla, pridáme cukor a zmes privedieme k varu. Povaríme do zmäknutia. Uvarený mak preložíme do misky, vmiešame škrob a pomleté piškóty. Necháme vychladnúť. Všetky suroviny na tvarohovú náplň zmiešame a krátko prešľaháme.
Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na tenký plát a vyložíme ním dno a boky vymazanej tortovej formy s priemerom 20 cm. Dno naplníme makovou náplňou a na ňu nanesieme tvarohovú náplň.
Uhladíme stierkou a uložíme polovice marhúľ. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 50 až 60 minút do svetlo-zlatej farby. Necháme úplne vychladnúť vo forme a až potom podávame. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre