Paradajkové rizoto
Každé správne rizoto potrebuje vhodnú ryžu, dostatok parmezánu a byliniek. Toto všetko, a ešte aj viac, nájdete aj v paradajkovom rizote, ktoré efektne ozdobíte opečenými cherry paradajkami. Ak použijete domáce na slnku dozreté paradajky, určite budú mať výraznejšiu chuť, a to sa prejaví aj na celom rizote.
Na pečené paradajky
400 gcherry paradajky na vetvičke
2 PLolivový olej
soľ
mleté čierne korenie
Na rizoto
2 PLolivový olej
1 kscibuľa
250 gcherry paradajky
2 PLparadajkový pretlak
200 mlbiele víno
200 gryža carnaroli alebo arborio
1200 mlzeleninový vývar
50 gparmezán
2 PLmaslo
soľ
mleté čierne korenie
2 kssyr mozzarella
čerstvá bazalka (lístky) na ozdobenie
Postup
Cherry paradajky pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme ich. Pečieme približne 20 minút pri 200 °C do zozlátnutia, potom ich odložíme na bok. Hrniec predhrejeme na strednom plameni a pridáme olivový olej. Prisypeme cibuľu nakrájanú najemno a restujeme dosklovita.
Pridáme cherry paradajky nakrájané na polovice a restujeme do zmäknutia. Vmiešame paradajkový pretlak a minútu restujeme. Prisypeme ryžou a približne 1 minútu miešame. Potom prilejeme biele víno a necháme ho vyvariť.
Za stáleho miešania prilievame po trochách horúci vývar. Keď sa vývar odparí, prilejeme ďalší vývar až do zmäknutia ryže, potrvá to asi 20 minút. Pred koncom varenia vypneme plameň, pridáme nastrúhaný parmezán, maslo, soľ, korenie a vymiešame na krémovú konzistenciu. Doplníme nastrúhanou mozzarelou, lístkami bazalky a ihneď podávame s pečenými cherry paradajkami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre