Perníková vianočná torta
Niektoré vianočné recepty sa nedajú pripraviť na poslednú chvíľu. Aj perníková vianočná torta vyžaduje svoj čas prípravy, ale dokonalý výsledok poteší vás aj všetkých vašich blízkych. Perníkové korenie je zmes rôznych korenín, ktoré cesto krásne ochutia aj prevoňajú a vytvoria tú najchutnejšiu sviatočnú pochúťku.
Na krém
600 g33 % smotana na šľahanie
200 ghorká čokoláda
1 ČLvanilkový extrakt
Na korpus
200 ghladká múka
40 gkakao
2 ČLperníkové korenie
1 ČLjedlá sóda
80 gmaslo
30 grastlinný olej
230 gkrupicový cukor
2 ksvajcia
1 ČLvanilkový extrakt
240 gcmar
Na polevu
90 gkvalitná biela čokoláda
90 g33 % smotana na šľahanie
Na dokončenie
perníky
lentilky
Postup
Polovicu smotany zahrejeme tesne k bodu varu a nalejeme na čokoládu. Necháme odstáť a vymiešame do hladkej konzistencie, ešte premixujeme tyčovým mixérom. Prilejeme extrakt a zvyšnú smotanu, opäť premixujeme a zakryjeme fóliou, ktorú pritlačíme na krém a necháme do druhého dňa odležať v chladničke.
Múku, kakao a korenie preosejeme do misy, pridáme sódu a premiešame. Zmäknuté maslo, olej, cukor utreme do svetlej peny a potom zašľaháme postupne vajcia a extrakt. Na záver pridávame striedavo múčnu zmes a cmar. Cesto vlejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie.
Pečieme pri 170 °C asi 40 až 50 minút. Upečený korpus necháme krátko vychladnúť vo forme a potom ho odrežeme od formy a vyklopíme na mriežku. Po úplnom vychladnutí korpus dvakrát vodorovne prerežeme.
Vychladnutý základ krému vyšľaháme. Prvý plát cesta položíme na tortovú podložku a rozotrieme naň časť krému. Prikryjeme druhým plátom, pritlačíme a opäť rozotrieme krém. Zakončíme tretím plátom a vrch aj boky torty potrieme ďalším krémom. Uhladíme. Tortu uložíme do chladničky. Zvyšný krém dáme do cukrárskeho vrecka so zrezanou špičkou.
Smotanu a čokoládu spoločne zahrejme vo vodnom kúpeli a vymiešame do hladkej polevy. Za občasného miešania necháme celkom vychladnúť a zhustnúť. Potom nanesieme na povrch torty. Nakoniec tortu ozdobíme krémom z vrecka, perníčkami a lentilkami. Necháme odležať v chladničke a ideálne ak je tam aj cez noc. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre