Perníková vianočná torta

Perníková vianočná torta

Niektoré vianočné recepty sa nedajú pripraviť na poslednú chvíľu. Aj perníková vianočná torta vyžaduje svoj čas prípravy, ale dokonalý výsledok poteší vás aj všetkých vašich blízkych. Perníkové korenie je zmes rôznych korenín, ktoré cesto krásne ochutia aj prevoňajú a vytvoria tú najchutnejšiu sviatočnú pochúťku.

Na krém

  • 600 g33 % smotana na šľahanie

  • 200 ghorká čokoláda

  • 1 ČLvanilkový extrakt

Na korpus

  • 200 ghladká múka

  • 40 gkakao

  • 2 ČLperníkové korenie

  • 1 ČLjedlá sóda

  • 80 gmaslo

  • 30 grastlinný olej

  • 230 gkrupicový cukor

  • 2 ksvajcia

  • 1 ČLvanilkový extrakt

  • 240 gcmar

Na polevu

  • 90 gkvalitná biela čokoláda

  • 90 g33 % smotana na šľahanie

Na dokončenie

  • perníky

  • lentilky

Postup

  1. Polovicu smotany zahrejeme tesne k bodu varu a nalejeme na čokoládu. Necháme odstáť a vymiešame do hladkej konzistencie, ešte premixujeme tyčovým mixérom. Prilejeme extrakt a zvyšnú smotanu, opäť premixujeme a zakryjeme fóliou, ktorú pritlačíme na krém a necháme do druhého dňa odležať v chladničke.

  2. Múku, kakao a korenie preosejeme do misy, pridáme sódu a premiešame. Zmäknuté maslo, olej, cukor utreme do svetlej peny a potom zašľaháme postupne vajcia a extrakt. Na záver pridávame striedavo múčnu zmes a cmar. Cesto vlejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie.

  3. Pečieme pri 170 °C asi 40 až 50 minút. Upečený korpus necháme krátko vychladnúť vo forme a potom ho odrežeme od formy a vyklopíme na mriežku. Po úplnom vychladnutí korpus dvakrát vodorovne prerežeme.

  4. Vychladnutý základ krému vyšľaháme. Prvý plát cesta položíme na tortovú podložku a rozotrieme naň časť krému. Prikryjeme druhým plátom, pritlačíme a opäť rozotrieme krém. Zakončíme tretím plátom a vrch aj boky torty potrieme ďalším krémom. Uhladíme. Tortu uložíme do chladničky. Zvyšný krém dáme do cukrárskeho vrecka so zrezanou špičkou.

  5. Smotanu a čokoládu spoločne zahrejme vo vodnom kúpeli a vymiešame do hladkej polevy. Za občasného miešania necháme celkom vychladnúť a zhustnúť. Potom nanesieme na povrch torty. Nakoniec tortu ozdobíme krémom z vrecka, perníčkami a lentilkami. Necháme odležať v chladničke a ideálne ak je tam aj cez noc. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.