Polievka z pečeného cesnaku
Polievka z pečeného cesnaku je ten typ polievky, ktorú majú radi azda všetci. Krémová, chuťovo výrazná a zároveň lahodná. Pečený cesnak jej pridáva na sladšej a znesiteľnejšej chuti. Vyskúšajte cesnačku pripraviť týmto spôsobom a máte vyhrané aj u tých, ktorí ostrú chuť čerstvého cesnaku veľmi nevyhľadávajú.
Ingrediencie
3 ks(celé hlávky) cesnaku
4 PLrastlinný olej
4 plátkytoastový chlieb
1 kscibuľa
100 mlbiele víno
2 ksväčšie zemiaky (škrobovejší typ)
1000 mlzeleninový vývar
150 mlsmotana na varenie
soľ
mleté čierne korenie
mandľové plátky
pesto na dokončenie
Postup
Hlavy cesnaku prekrojíme na polovice a pokvapkáme polovicou oleja. Rezom ich položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 25 minút.
Toastový chlieb nakrájame na kocky, dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pečieme v rúre spolu s cesnakom, kým nezískajú zlatistú farbu.
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na zvyšnom oleji. Zalejeme vínom, necháme ho chvíľku odpariť, pridáme olúpané zemiaky, nakrájané na kúsky a všetko zalejeme vývarom. Varíme domäkka.
Upečený cesnak necháme vychladnúť. Strúčiky vytlačíme zo šupiek, pridáme ich do polievky a rozmixujeme. Prilejeme smotanu a krátko premixujeme. Nakoniec polievku osolíme a okoreníme. Na tanieri ozdobíme smotanou, pridáme krutóny, mandle a kvapku pesta. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre