Polievka z pečenej mrkvy

Polievka z pečenej mrkvy

Skrátka neodolateľná kombinácia chutí sa schováva v polievke z pečenej mrkvy. Jej príprava je jednoduchšia než sa môže zdať, a tak si počas toho môžete nachystať aj chrumkavé krutóny. Tie sú tou najlepšou prísadou do každej krémovej polievky.

Na mrkvovú polievku

  • 700 gmrkva (nakrájaná na väčšie kúsky)

  • 2 PLolivový olej

  • 4 strúčikycesnaku v šupke

  • niekoľko vetvičiek čerstvý tymián + na ozdobenie

  • maslo (menší kúsok)

  • 2 kscibuľa (nasekaná na jemno)

  • 700 mlkurací vývar

  • 6 PLhustá kyslá smotana

  • soľ

  • čerstvo mleté čierne korenie

Na krutóny

  • 2 plátkyrustikálny chlieb (nakrájaný na pásiky)

  • 6 plátkovslanina

  • olivový olej

Postup

  1. Nakrájanú mrkvu poukladáme na papier na pečenie, pokvapkáme 1 lyžicou olivového oleja, pridáme cesnak s tymiánom a pečieme pri 200 °C asi 45 až 50 minút.

  2. Akonáhle je mrkva upečená, nahrejeme zvyšný olej v hrnci spolu s maslom, prisypeme cibuľu a asi 10 minút opekáme. Pridáme upečený cesnak vytlačený zo šupky, pečenú mrkvu a zalejeme vývarom. Necháme 10 minút mierne variť.

  3. Medzitým pripravíme krutóny. Pásiky chleba omotáme slaninou, uložíme ich na plech, pokvapkáme olejom a pečieme asi 10 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.

  4. Polievku rozmixujeme, vmiešame 5 lyžíc smotany, podľa chuti osolíme a okoreníme. Pokiaľ je treba, polievku rozriedime vývarom alebo vodou. Podávame ozdobené zvyšnou smotanou a tymiánom, spolu s krutónmi. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.