Polievka z pečenej mrkvy
Skrátka neodolateľná kombinácia chutí sa schováva v polievke z pečenej mrkvy. Jej príprava je jednoduchšia než sa môže zdať, a tak si počas toho môžete nachystať aj chrumkavé krutóny. Tie sú tou najlepšou prísadou do každej krémovej polievky.
Na mrkvovú polievku
700 gmrkva (nakrájaná na väčšie kúsky)
2 PLolivový olej
4 strúčikycesnaku v šupke
niekoľko vetvičiek čerstvý tymián + na ozdobenie
maslo (menší kúsok)
2 kscibuľa (nasekaná na jemno)
700 mlkurací vývar
6 PLhustá kyslá smotana
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Na krutóny
2 plátkyrustikálny chlieb (nakrájaný na pásiky)
6 plátkovslanina
olivový olej
Postup
Nakrájanú mrkvu poukladáme na papier na pečenie, pokvapkáme 1 lyžicou olivového oleja, pridáme cesnak s tymiánom a pečieme pri 200 °C asi 45 až 50 minút.
Akonáhle je mrkva upečená, nahrejeme zvyšný olej v hrnci spolu s maslom, prisypeme cibuľu a asi 10 minút opekáme. Pridáme upečený cesnak vytlačený zo šupky, pečenú mrkvu a zalejeme vývarom. Necháme 10 minút mierne variť.
Medzitým pripravíme krutóny. Pásiky chleba omotáme slaninou, uložíme ich na plech, pokvapkáme olejom a pečieme asi 10 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
Polievku rozmixujeme, vmiešame 5 lyžíc smotany, podľa chuti osolíme a okoreníme. Pokiaľ je treba, polievku rozriedime vývarom alebo vodou. Podávame ozdobené zvyšnou smotanou a tymiánom, spolu s krutónmi. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre