Šišky s domácim džemom
Krehké nadýchané šišky patria ku klasike fašiangového obdobia. Podávajte ich s čerstvo vareným domácim džemom, zaručene budú chutiť všetkým!
Na cesto
40 gčerstvé droždie
250 mlmlieko
60 gpráškový cukor
50 gmaslo
1 balíčekvanilkový cukor
4 ksžĺtky
500 ghladká múka
soľ
3 PLrum
olej na smaženie
Na domáci džem
500 gzáhradné ovocie (maliny, ríbezle, jahody, červený egreš)
200 gkrupicový cukor
1 PLcitrónová šťava
1 ČLpektín do džemu
Postup
Droždie rozdrobíme do polovice vlažného mlieka, pridáme lyžicu cukru a pripravíme kvások. Maslo zmäknuté pri izbovej teplote vyšľaháme so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom, postupne primiešame aj žĺtky.
Preosiatu múku osolíme, pridáme kvások, vyšľahanú maslovú hmotu, rum, zvyšok vlažného mlieka a vypracujeme vláčne cesto. Na teplom mieste necháme približne 30 minút nakysnúť. Po nakysnutí cesto rozdelíme na 25 kusov, vytvarujeme guličky, rozložíme na pomúčenú dosku, prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
Olej rozohrejeme na 180 °C, nakysnuté guličky pred smažením mierne zmačkneme a dozlatista smažíme z oboch strán. Vysmažené necháme na papierovej utierke odtiecť od prebytočného oleja.
Ovocie očistíme, rozvaríme a prepasírujeme cez sitko. Dáme znovu variť s citrónovou šťavou a cukrom zmiešaným s pektínom. Varíme 10 minút a necháme vychladnúť. Džem naplníme do vreciek s tenkou trubičkou a všetky šišky naplníme džemom. Pred podávaním pocukrujeme. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre