Šišky s domácim džemom

Šišky s domácim džemom

Krehké nadýchané šišky patria ku klasike fašiangového obdobia. Podávajte ich s čerstvo vareným domácim džemom, zaručene budú chutiť všetkým!

Na cesto

  • 40 gčerstvé droždie

  • 250 mlmlieko

  • 60 gpráškový cukor

  • 50 gmaslo

  • 1 balíčekvanilkový cukor

  • 4 ksžĺtky

  • 500 ghladká múka

  • soľ

  • 3 PLrum

  • olej na smaženie

Na domáci džem

  • 500 gzáhradné ovocie (maliny, ríbezle, jahody, červený egreš)

  • 200 gkrupicový cukor

  • 1 PLcitrónová šťava

  • 1 ČLpektín do džemu

Postup

  1. Droždie rozdrobíme do polovice vlažného mlieka, pridáme lyžicu cukru a pripravíme kvások. Maslo zmäknuté pri izbovej teplote vyšľaháme so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom, postupne primiešame aj žĺtky.

  2. Preosiatu múku osolíme, pridáme kvások, vyšľahanú maslovú hmotu, rum, zvyšok vlažného mlieka a vypracujeme vláčne cesto. Na teplom mieste necháme približne 30 minút nakysnúť. Po nakysnutí cesto rozdelíme na 25 kusov, vytvarujeme guličky, rozložíme na pomúčenú dosku, prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.

  3. Olej rozohrejeme na 180 °C, nakysnuté guličky pred smažením mierne zmačkneme a dozlatista smažíme z oboch strán. Vysmažené necháme na papierovej utierke odtiecť od prebytočného oleja.

  4. Ovocie očistíme, rozvaríme a prepasírujeme cez sitko. Dáme znovu variť s citrónovou šťavou a cukrom zmiešaným s pektínom. Varíme 10 minút a necháme vychladnúť. Džem naplníme do vreciek s tenkou trubičkou a všetky šišky naplníme džemom. Pred podávaním pocukrujeme. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Chuťovky
Dezerty
fašiangy

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.