Slaný hruškový koláč s orechmi
Slaný hruškový koláč s chutnou náplňou obsahujúcou množstvo výrazných chutí si musíte túto jeseň upiecť minimálne jedenkrát. Hrušky, smotana, syr s modrou plesňou a vlašské orechy dokonale reprezentujú toto ročné obdobie. Aj preto by sa mali objaviť na našich tanieroch o niečo častejšie práve počas chladnejších dní.
Na cesto
210 ghladká múka
1 ksvajce
125 gmaslo
soľ
40 gvlašské orechy
Na náplň
rastlinný tuk na vymastenie formy na pečenie
1 kshruška
mlcitrónová šťava
225 gsmotanový syr
150 ml33 % smotana na šľahanie
3 ksvajcia
175 gsyr s modrou plesňou
40 gvlašské orechy
2 vetvičkyčerstvý tymián
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Múku zmiešame s vajcom a maslom, pridáme 2 lyžice vody a štipku soli. Nakoniec zapracujeme mleté orechy a vypracujeme hladké cesto. To zabalíme do fólie. Necháme ho odležať v chladničke 1 hodinu.
Cesto rozvaľkáme a dáme ho do tukom vymazanej formy na koláč s priemerom 26 cm. Potom ho vložíme na 15 minút do mrazničky.
Potom ho vyberieme, položíme naň papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľami a pečieme v rúre pri 200 °C asi 10 minút. Papier a fazuľu odstránime a dopečieme ešte ďalších 10 minút.
Hrušky na krájame na tenké plátky a potrieme ich citrónovou šťavou. Zvyšnú časť hrušky nakrájame na drobno. V mise prešľaháme syr so smotanou, postupne vmiešame vajcia, kúsky hrušky a plesňový syr. Nakoniec pridáme orechy, tymián, soľ a korenie.
Náplň rozotrieme na korpus. Plátky hrušiek rozložíme na koláč a pečieme pri 200 °C asi 25 minút do zlatista. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre