Slaný hruškový koláč s orechmi

Slaný hruškový koláč s orechmi

Slaný hruškový koláč s chutnou náplňou obsahujúcou množstvo výrazných chutí si musíte túto jeseň upiecť minimálne jedenkrát. Hrušky, smotana, syr s modrou plesňou a vlašské orechy dokonale reprezentujú toto ročné obdobie. Aj preto by sa mali objaviť na našich tanieroch o niečo častejšie práve počas chladnejších dní.

Na cesto

  • 210 ghladká múka

  • 1 ksvajce

  • 125 gmaslo

  • soľ

  • 40 gvlašské orechy

Na náplň

  • rastlinný tuk na vymastenie formy na pečenie

  • 1 kshruška

  • mlcitrónová šťava

  • 225 gsmotanový syr

  • 150 ml33 % smotana na šľahanie

  • 3 ksvajcia

  • 175 gsyr s modrou plesňou

  • 40 gvlašské orechy

  • 2 vetvičkyčerstvý tymián

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Múku zmiešame s vajcom a maslom, pridáme 2 lyžice vody a štipku soli. Nakoniec zapracujeme mleté orechy a vypracujeme hladké cesto. To zabalíme do fólie. Necháme ho odležať v chladničke 1 hodinu.

  2. Cesto rozvaľkáme a dáme ho do tukom vymazanej formy na koláč s priemerom 26 cm. Potom ho vložíme na 15 minút do mrazničky.

  3. Potom ho vyberieme, položíme naň papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľami a pečieme v rúre pri 200 °C asi 10 minút. Papier a fazuľu odstránime a dopečieme ešte ďalších 10 minút.

  4. Hrušky na krájame na tenké plátky a potrieme ich citrónovou šťavou. Zvyšnú časť hrušky nakrájame na drobno. V mise prešľaháme syr so smotanou, postupne vmiešame vajcia, kúsky hrušky a plesňový syr. Nakoniec pridáme orechy, tymián, soľ a korenie.

  5. Náplň rozotrieme na korpus. Plátky hrušiek rozložíme na koláč a pečieme pri 200 °C asi 25 minút do zlatista. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Večera
Koláče
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.