Slaný tekvicový koláč s ricottou
Slaný tekvicový koláč s ricottou môžete pokojne podávať ako súčasť hlavného menu. Je to sýta pochúťka s jemnou a hladkou náplňou, v ktorej nechýba tekvica a ricotta a ako prekvapenie a chuťové doplnenie použijete aj možno nečakaný šípkový džem. Všetko spolu dôkladne vymiešate a vytvoríte plnku, ktorá vonia tými najlepšími jesennými surovinami.
Na cesto
200 ghladká múka
100 gmaslo
1 ksžĺtok
Na náplň
1/2 kstekvica Hokkaido
olivový olej
čerstvá šalvia + na lístky na ozdobenie
soľ
mleté čierne korenie
2 kscibuľa
2 strúčikycesnaku
250 gricotta
1 ksvajce
2 PLšípkový džem
1 hrsťnasekané vlašské orechy
Postup
Preosiatu múku zmiešame s ostatnými prísadami a rukami vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke aspoň 1 hodinu odležať.
Tekvicu umyjeme a nakrájame asi na 1 cm hrubé mesiačiky. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, posypeme časťou nasekanej šalvie, osolíme, okoreníme a premiešame. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút.
Cibuľu nakrájame na rezance a orestujeme na oleji. Pridáme hrsť nasekanej šalvie, plátky cesnaku a ešte niekoľko minút restujeme. Necháme vychladnúť.
Cesto rozvaľkáme na veľkosť formy a dôkladne ho natlačíme na jej dno i boky. Dno prepichneme vidličkou, vystelieme alobalom a zaťažíme fazuľami. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
Asi jednu štvrtinu upečenej tekvice rozmixujeme a zmiešame so 150 g ricotty, vajcom a šípkovým džemom. Zmesou potrieme dno upečeného korpusu a pridáme cibuľovú zmes. Nakoniec na celý koláč poukladáme tekvicu, ricottu, nasekané orechy a pečieme ešte ďalších 40 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre