Slaný tekvicový koláč s ricottou

Slaný tekvicový koláč s ricottou

Slaný tekvicový koláč s ricottou môžete pokojne podávať ako súčasť hlavného menu. Je to sýta pochúťka s jemnou a hladkou náplňou, v ktorej nechýba tekvica a ricotta a ako prekvapenie a chuťové doplnenie použijete aj možno nečakaný šípkový džem. Všetko spolu dôkladne vymiešate a vytvoríte plnku, ktorá vonia tými najlepšími jesennými surovinami.

Na cesto

  • 200 ghladká múka

  • 100 gmaslo

  • 1 ksžĺtok

Na náplň

  • 1/2 kstekvica Hokkaido

  • olivový olej

  • čerstvá šalvia + na lístky na ozdobenie

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 2 kscibuľa

  • 2 strúčikycesnaku

  • 250 gricotta

  • 1 ksvajce

  • 2 PLšípkový džem

  • 1 hrsťnasekané vlašské orechy

Postup

  1. Preosiatu múku zmiešame s ostatnými prísadami a rukami vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke aspoň 1 hodinu odležať.

  2. Tekvicu umyjeme a nakrájame asi na 1 cm hrubé mesiačiky. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, posypeme časťou nasekanej šalvie, osolíme, okoreníme a premiešame. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút.

  3. Cibuľu nakrájame na rezance a orestujeme na oleji. Pridáme hrsť nasekanej šalvie, plátky cesnaku a ešte niekoľko minút restujeme. Necháme vychladnúť.

  4. Cesto rozvaľkáme na veľkosť formy a dôkladne ho natlačíme na jej dno i boky. Dno prepichneme vidličkou, vystelieme alobalom a zaťažíme fazuľami. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút.

  5. Asi jednu štvrtinu upečenej tekvice rozmixujeme a zmiešame so 150 g ricotty, vajcom a šípkovým džemom. Zmesou potrieme dno upečeného korpusu a pridáme cibuľovú zmes. Nakoniec na celý koláč poukladáme tekvicu, ricottu, nasekané orechy a pečieme ešte ďalších 40 minút. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Hlavné jedlá
Večera
Bezmäsité jedlá
Koláče
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.