Smotanová rybacia polievka so zeleninou
Tradičné vianočné polievky sú z rýb, húb, strukovín alebo z kyslej kapusty. My vám ponúkame verziu smotanovej rybacej polievky so zeleninou, ktorá je takmer snehovobiela a lahodne dochutená aj s použitím malého množstva bieleho vína. Vyskúšajte niečo nové, možno tieto Vianoce objavíte vám doteraz neznáme, chutné jedlá.
Ingrediencie
400 gkapor (filet alebo odrezky aj s hlavou)
1 ksmenší zeler
1 kspetržlen
2 ksmrkva
1 kscibuľa
soľ
mleté biele korenie
2 PLmaslo na opekanie
150 mlbiele víno
200 mlsmotana na varenie
1 ksstaršia žemľa (ideálne z predchádzajúceho dňa)
Postup
Filet z kapra alebo odrezky s hlavou vložíme do veľkého hrnca. Zalejeme dostatočným množstvom vody, pridáme očistený zeler, petržlen, mrkvu, cibuľu, soľ a korenie. Privedieme k varu a pozvoľna varíme asi 45 minút, V priebehu varenia zbierame z povrchu polievky penu.
Hotový vývar precedíme cez jemné sitko. Mäso z kostí oberieme, filet nakrájame na väčšie kúsky a zeleninu nadrobno.
V inom hrnci rozpustíme maslo, osmažíme na ňom múku a zalejeme ju vývarom. Metličkou dobre rozmiešame. Potom prilejeme víno a varíme ešte asi 15 minút. Nakoniec polievku zjemníme smotanou, dochutíme soľou a korením a vmiešame mäso a zeleninu.
Žemľu nakrájame na kocky, ktoré opečieme do chrumkava na troche masla. Polievku rozdelíme do tanierov a podávame s krutónmi. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre