Špaldové rizoto so zeleninou
Špaldové rizoto so zeleninou poteší všetkých, ktorí sa snažia žiť zdravšie a prispôsobiť tomu aj svoje stravovanie. Špalda je vlastne prastarý druh pšenice a považuje sa za pôvodnú obilninu. Pestovala sa už pred tisíckami rokov v Európe a aj dnes si môžete vychutnať jej priaznivé účinky. Dokáže prečistiť črevá, ale aj stimulovať imunitný systém. Určite rizoto vyskúšajte, na tento recept budete potrebovať iba základné suroviny, ktoré si zoženiete kedykoľvek.
Ingrediencie
400 gpšenica špalda
2 strúčikycesnaku
2 PLolivový olej
900 mlzeleninový vývar
1 ksčervená paprika
2 ksjarná cibuľka
100 gčerstvý mladý hrášok
1 kskaleráb
1 ksmrkva
soľ
mleté čierne korenie
sušená majoránka
1 ks(vanička) žerucha
150 mlkyslá smotana
4 ksvajcia
Postup
Špaldu prepláchneme studenou vodou a necháme ju odkvapkať. Cesnak olúpeme a nahrubo nakrájame. Do kastróla nalejeme lyžicu oleja a špaldu na nej spolu s cesnakom orestujeme. Potom ju zalejeme vývarom, privedieme k varu a necháme na miernom ohni variť tak dlho, pokým sa do nej nevstrebe takmer všetka tekutina.
Papriku umyjeme a odstránime všetky semienka. Jarnú cibuľku a hrášok umyjeme, kaleráb a mrkvu olúpeme. Cibuľku nakrájame na kolieska, ostatnú zeleninu na tenké pásiky. Všetko pridáme na posledných 5 minút varu k špalde. Podľa potreby podlejeme vodou. Nakoniec špaldu so zeleninou osolíme, okoreníme a dochutíme majoránkou.
Žeruchu ostriháme a na doske nadrobno nakrájame. Kyslú smotanu dáme do misky. Vmiešame do nej žeruchu, pokvapkáme ju zvyšným olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Vajcia varíme 9 minút a potom ich rýchlo schladíme a olúpeme. Spolu so žeruchovým dipom podávame vajcia k rizotu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre