Studená paradajková polievka
Studená zeleninová polievka je tou pravou letnou polievkou na schladenie. Intenzívna paradajková chuť a olej z petržlenovej vňate sa v nej skvele dopĺňajú. Servírujte ju aj s tyčinkami z lístkového cesta. Nielen že to dobre vyzerá, ale najmä to perfektne spolu chutí.
Na polievku
600 gparadajky
1 štipkasoľ
1 štipkamleté čierne korenie
200 gfarebné paradajky rôznych tvarov
10 mlčervený vínny ocot
5 gčerstvá petržlenová vňať
20 mlpanenský olivový olej
Na zálievku
30 gsoľ
40 gčerstvá petržlenová vňať
80 mlpanenský olivový olej
Na tyčinky
200 gchladené lístkové cesto alebo krehké cesto
1/2 ČLprovensálske korenie
soľ
Postup
Paradajky nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme, pridáme trochu octu a rozmixujeme. Potom prepasírujeme a dáme do chladničky. Farebné paradajky nakrájame na kúsky, pridáme lístky petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme a primiešame olej. Vložíme do vychladenej misy.
V hrnci privedieme k varu 1 liter osolenej vody. Do vriacej vody dáme petržlenovú vňať a varíme 2 minúty. Po uvarení preložíme petržlenovú vňať do vody s ľadom. Po vychladnutí ju vytlačíme, prilejeme olej a rozmixujeme do hladka. Nalejeme do cedníka a necháme pozvoľna odkvapkať.
Cesto rozvaľkáme na plát a nakrájame na pásiky, posypeme korením so soľou a pečieme pri 180 °C asi 15 minút do zlatista.
Do hlbokého taniera dáme nakrájané farebné paradajky s petržlenovou vňaťou, pokvapkáme petržlenovým olejom a pridáme vychladnutú polievku. Servírujeme spolu s tyčinkami cesta. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre