Studená paradajková polievka

Studená paradajková polievka

Studená zeleninová polievka je tou pravou letnou polievkou na schladenie. Intenzívna paradajková chuť a olej z petržlenovej vňate sa v nej skvele dopĺňajú. Servírujte ju aj s tyčinkami z lístkového cesta. Nielen že to dobre vyzerá, ale najmä to perfektne spolu chutí.

Na polievku

  • 600 gparadajky

  • 1 štipkasoľ

  • 1 štipkamleté čierne korenie

  • 200 gfarebné paradajky rôznych tvarov

  • 10 mlčervený vínny ocot

  • 5 gčerstvá petržlenová vňať

  • 20 mlpanenský olivový olej

Na zálievku

  • 30 gsoľ

  • 40 gčerstvá petržlenová vňať

  • 80 mlpanenský olivový olej

Na tyčinky

  • 200 gchladené lístkové cesto alebo krehké cesto

  • 1/2 ČLprovensálske korenie

  • soľ

Postup

  1. Paradajky nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme, pridáme trochu octu a rozmixujeme. Potom prepasírujeme a dáme do chladničky. Farebné paradajky nakrájame na kúsky, pridáme lístky petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme a primiešame olej. Vložíme do vychladenej misy.

  2. V hrnci privedieme k varu 1 liter osolenej vody. Do vriacej vody dáme petržlenovú vňať a varíme 2 minúty. Po uvarení preložíme petržlenovú vňať do vody s ľadom. Po vychladnutí ju vytlačíme, prilejeme olej a rozmixujeme do hladka. Nalejeme do cedníka a necháme pozvoľna odkvapkať.

  3. Cesto rozvaľkáme na plát a nakrájame na pásiky, posypeme korením so soľou a pečieme pri 180 °C asi 15 minút do zlatista.

  4. Do hlbokého taniera dáme nakrájané farebné paradajky s petržlenovou vňaťou, pokvapkáme petržlenovým olejom a pridáme vychladnutú polievku. Servírujeme spolu s tyčinkami cesta. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Bezmäsité jedlá
leto

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.