Syrové uzlíky so špenátovým pestom
Pokiaľ si chcete dopriať špeciálnu pochúťku, vyskúšajte recept na syrové uzlíky so špenátovým pestom. Toto pesto si budete vyrábať vlastnými rukami, ale pre zrýchlenie a zjednodušenie môžete použiť aj kupované. Vyrobiť si vlastné, však pridáva uzlíkom na gurmánskej hodnote.
Na špenátové pesto
100 gbaby špenát
1 strúčikcesnaku
25 gparmezán
30 gmandle
10 golivový olej
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
Na cesto
200 mlplnotučné mlieko
20 gdroždie
10 gkrupicový cukor
480 ghladká múka
10 gsoľ
100 gstrúhaný syr
50 grastlinný olej
1 ksrozšľahané vajce
čerstvo mleté čierne korenie
Postup
Špenát umyjeme, osušíme a rozmixujeme spolu s olúpaným cesnakom, syrom, mandľami, olejom, korením a soľou na pesto.
Do misky nalejeme vlažné mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme 10 až 15 minút vzísť kvások. Do misy od kuchynského robota preosejeme múku, pridáme soľ, syr (časť si necháme na posypanie), olej, vajce, kvások a korenie. Všetko premiešame stierkou a potom necháme robota vypracovať cesto. Ideálna doba hnetenia je 10 minút. Vypracované cesto potrieme olejom, dáme späť do misy, zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 3 mm. Na celé cesto rozotrieme pesto, ponecháme voľné okraje. Jednu z dlhších strán cesta prehneme do polovice plátu cesta, rovnako postupujeme aj s protiľahlou stranou. Potom cesto nakrájame na dieliky asi 1,5 cm široké.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 3 mm. Na celé cesto rozotrieme pesto, ponecháme voľné okraje. Jednu z dlhších strán cesta prehneme do polovice plátu cesta, rovnako postupujeme aj s protiľahlou stranou. Potom cesto nakrájame na dieliky asi 1,5 cm široké.
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre