Tekvicový koláč z krehkého cesta

Tekvicový koláč z krehkého cesta

Kto má rád jesenné koláče, tekvicový koláč z krehkého cesta je pre neho ako stvorený. Jemné cesto je naplnené lahodnou plnkou s koreninami, bez ktorých nie je jesenné varenie a pečenie kompletné. Škorica, zázvor, muškátový oriešok a klinček mu dodajú charakteristickú chuť. Nech už pripravujete posedenie s priateľmi alebo s rodinou, toto bude hit vašej oslavy.

Na krehké cesto

  • 315 ghladká múka

  • 1 ČLsoľ

  • 210 gmaslo

Na náplň

  • 450 gtekvicové pyré

  • 3 ksvajcia

  • 250 gkrupicový cukor

  • 1 PLškrob

  • 1/2 ČLsoľ

  • 1 a 1/2 ČLmletá škorica

  • 1/2 ČLčerstvý zázvor

  • 1/4 ČLmuškátový oriešok

  • 1 štipkamletý klinček

  • 1 štipkamleté čierne korenie

  • 240 ml40 % smotana na šľahanie

Na dokončenie

  • 60 ml40 % smotana na šľahanie

  • mrazom sušené maliny na posypanie

  • čerstvé bylinky na ozdobenie

Postup

  1. V mise zmiešame múku so soľou, pridáme na kocky nakrájané maslo, vypracujeme mrveničku a potom postupne po lyžiciach pridáme približne 120 ml ľadovej vody. Akonáhle je cesto hladké a pružné, vytvarujeme z neho bochník, zabalíme ho do fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.

  2. Vychladnuté cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm a vložíme do koláčovej formy s priemerom 24 cm. Dobre pritlačíme, okraje odkrojíme a na cesto položíme papier na pečenie, nasypeme suchú fazuľu a pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C asi 10 minút.

  3. Tekvicové pyré zmiešame s vajcami a cukrom, pridáme škrob a všetko korenie, smotanu a dôkladne premiešame. Koláč vyberieme z rúry, odstránime fazuľu s papierom a vlejeme pripravenú náplň.

  4. Pečieme pri 170 °C asi 60 minút. Podľa potreby zakryjeme alobalom. Po upečení necháme koláč vychladnúť a dáme ho do chladničky. Pred podávaním povrch ozdobíme pusinkami z vyšľahanej smotany na šľahanie, posypeme mrazom sušenými malinami a ozdobíme bylinkou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Koláče
Dezerty
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.