Tekvicový koláč z krehkého cesta
Kto má rád jesenné koláče, tekvicový koláč z krehkého cesta je pre neho ako stvorený. Jemné cesto je naplnené lahodnou plnkou s koreninami, bez ktorých nie je jesenné varenie a pečenie kompletné. Škorica, zázvor, muškátový oriešok a klinček mu dodajú charakteristickú chuť. Nech už pripravujete posedenie s priateľmi alebo s rodinou, toto bude hit vašej oslavy.
Na krehké cesto
315 ghladká múka
1 ČLsoľ
210 gmaslo
Na náplň
450 gtekvicové pyré
3 ksvajcia
250 gkrupicový cukor
1 PLškrob
1/2 ČLsoľ
1 a 1/2 ČLmletá škorica
1/2 ČLčerstvý zázvor
1/4 ČLmuškátový oriešok
1 štipkamletý klinček
1 štipkamleté čierne korenie
240 ml40 % smotana na šľahanie
Na dokončenie
60 ml40 % smotana na šľahanie
mrazom sušené maliny na posypanie
čerstvé bylinky na ozdobenie
Postup
V mise zmiešame múku so soľou, pridáme na kocky nakrájané maslo, vypracujeme mrveničku a potom postupne po lyžiciach pridáme približne 120 ml ľadovej vody. Akonáhle je cesto hladké a pružné, vytvarujeme z neho bochník, zabalíme ho do fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm a vložíme do koláčovej formy s priemerom 24 cm. Dobre pritlačíme, okraje odkrojíme a na cesto položíme papier na pečenie, nasypeme suchú fazuľu a pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C asi 10 minút.
Tekvicové pyré zmiešame s vajcami a cukrom, pridáme škrob a všetko korenie, smotanu a dôkladne premiešame. Koláč vyberieme z rúry, odstránime fazuľu s papierom a vlejeme pripravenú náplň.
Pečieme pri 170 °C asi 60 minút. Podľa potreby zakryjeme alobalom. Po upečení necháme koláč vychladnúť a dáme ho do chladničky. Pred podávaním povrch ozdobíme pusinkami z vyšľahanej smotany na šľahanie, posypeme mrazom sušenými malinami a ozdobíme bylinkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre