Tradičná polievka Boršč

Tradičná polievka Boršč

Polievka Boršč má možno trochu zamotaný pôvod, aj keď väčšina historikov sa prikláňa na stranu Ukrajiny. Vznikla vraj za doby Kyjevskej Rusi a tak sa jej vznik datuje medzi 14. a 16. storočím. To ale nemení skutočnosť, že je to veľmi hustá, sýta polievka plná zeleniny a poctivého mäsového vývaru. Ak chcete vyskúšať ako chutí tento tradičný pokrm, pustite sa do varenia, čo najskôr.

Ingrediencie

  • 500 ghovädzie mäso s kosťou

  • soľ

  • 5 guľôčokcelé čierne korenie

  • 2 ksbobkový list

  • 200 gzemiaky

  • 200 gkapusta

  • 100 gcibuľa

  • 100 gmrkva

  • 300 gčervená repa

  • 2 PLrastlinný olej

  • 2 PLparadajkový pretlak

  • mleté čierne korenie

  • 2 strúčikycesnaku

  • citrónová šťava

  • čerstvý kôpor

  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Mäso s kosťou umyjeme v studenej vode, vložíme do hrnca, zalejeme 2 litrami studenej vody a dáme variť. Zbierame penu, vývar osolíme a necháme pomaly variť asi 2 hodiny. Približne 15 minút pred koncom varenia pridáme celé korenie a bobkový list.

  2. Potom mäso vyberieme a vývar precedíme. Oberieme ho od kosti a nakrájame, vložíme späť do vývaru.

  3. Zemiaky nakrájame na kocky a pridáme ich do vývaru, varíme asi 15 minút. Kapustu nakrájame na rezance a tiež ich dáme do hrnca. Varíme na mierno ohni do mäkka. Cibuľu nakrájame na kocky , mrkvu a repu očistíme a tiež nakrájame na kocky.

  4. Na panvici na oleji osmažíme cibuľu do zlatista, pridáme mrkvu, orestujeme ju, pridáme repu a potom pridáme 2 naberačky vývaru z hrnca. Osolíme, okoreníme, primiešame pretlak a dusíme pod pokrievkou do mäkka. Po zmäknutí repy dáme zmes do hrnca s vývarom a privedieme k varu. Varíme 2 minúty a odstavíme.

  5. Primiešame prelisovaný cesnak, dochutíme soľou, korením a citrónom. Boršč prikryjeme a necháme stáť asi 15 minút. Pri podávaní doplníme bylinkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Mäsité jedlá
Ukrajina
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.