Polievka Boršč má možno trochu zamotaný pôvod, aj keď väčšina historikov sa prikláňa na stranu Ukrajiny. Vznikla vraj za doby Kyjevskej Rusi a tak sa jej vznik datuje medzi 14. a 16. storočím. To ale nemení skutočnosť, že je to veľmi hustá, sýta polievka plná zeleniny a poctivého mäsového vývaru. Ak chcete vyskúšať ako chutí tento tradičný pokrm, pustite sa do varenia, čo najskôr.
500 ghovädzie mäso s kosťou
soľ
5 guľôčokcelé čierne korenie
2 ksbobkový list
200 gzemiaky
200 gkapusta
100 gcibuľa
100 gmrkva
300 gčervená repa
2 PLrastlinný olej
2 PLparadajkový pretlak
mleté čierne korenie
2 strúčikycesnaku
citrónová šťava
čerstvý kôpor
čerstvá petržlenová vňať
Mäso s kosťou umyjeme v studenej vode, vložíme do hrnca, zalejeme 2 litrami studenej vody a dáme variť. Zbierame penu, vývar osolíme a necháme pomaly variť asi 2 hodiny. Približne 15 minút pred koncom varenia pridáme celé korenie a bobkový list.
Potom mäso vyberieme a vývar precedíme. Oberieme ho od kosti a nakrájame, vložíme späť do vývaru.
Zemiaky nakrájame na kocky a pridáme ich do vývaru, varíme asi 15 minút. Kapustu nakrájame na rezance a tiež ich dáme do hrnca. Varíme na mierno ohni do mäkka. Cibuľu nakrájame na kocky , mrkvu a repu očistíme a tiež nakrájame na kocky.
Na panvici na oleji osmažíme cibuľu do zlatista, pridáme mrkvu, orestujeme ju, pridáme repu a potom pridáme 2 naberačky vývaru z hrnca. Osolíme, okoreníme, primiešame pretlak a dusíme pod pokrievkou do mäkka. Po zmäknutí repy dáme zmes do hrnca s vývarom a privedieme k varu. Varíme 2 minúty a odstavíme.
Primiešame prelisovaný cesnak, dochutíme soľou, korením a citrónom. Boršč prikryjeme a necháme stáť asi 15 minút. Pri podávaní doplníme bylinkami. Dobrú chuť!
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre
© Copyright 2025 - Varíme spolu
Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.