Trhacie kysnuté koláče

Trhacie kysnuté koláče

Recepty z kysnutého cesta sú overená klasika, ktorá nesklame nikoho. Aj klasika však môže mať viacero podôb a hoci budete potrebovať klasické cesto, výsledok bude chutiť a vyzerať ako trhacie kysnuté koláče. Tie môžete naplniť tvarohovou zmesou a slivkami alebo si môžete pripraviť plnku podľa sezóny či dostupnosti vo vašich zásobách.

Na cesto

  • 300 ghladká múka

  • 60 gpráškový cukor

  • 1 štipkasoľ

  • 5 gsušené droždie

  • 1 ksvajce

  • 80 mlmlieko

  • 80 ml33 % smotana na šľahanie

  • 60 gmaslo + 20 g na vymazanie formy

  • 1 ksžĺtok + 1 PL mlieko na potretie

Na náplň

  • 100 gtvaroh vo fólii

  • 1 ksžĺtok

  • 1/2 kscitrónová kôra z polovice bio citrónu

  • 1 PLcitrónová šťava

  • 20 gkrupicový cukor

  • 4 ksslivky

  • celý mak na posypanie

Postup

  1. Do misy preosejeme múku a cukor. Prisypeme štipku soli, droždie a dôkladne premiešame. Vlejeme vajce, vlažné mlieko a smotanu. Krátko prepracujeme a pridáme vychladnuté rozpustené maslo. Vypracujeme vláčne hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

  2. Okrúhlu zapekaciu formu vymažeme maslom. Vykysnuté cesto pokrájame na 11 až 12 dielov a z každého dielu vyvaľkáme guľôčku. Rozložíme do okrúhlej formy a necháme asi 15 minút kysnúť.

  3. Medzitým zmiešame tvaroh so žĺtkom, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu, primiešame cukor. Do nakysnutých bochníčkov vtlačíme jamky. Okraje bochníčkov potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom.

  4. Jamky vyplníme striedavo tvarohom a polkami sliviek uložené rezom nahor. Povrch posypeme celým makom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Necháme vychladnúť vo forme. Pred podávaním môžeme pocukriť. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Chuťovky
Koláče
Dezerty
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.