Trhacie kysnuté koláče
Recepty z kysnutého cesta sú overená klasika, ktorá nesklame nikoho. Aj klasika však môže mať viacero podôb a hoci budete potrebovať klasické cesto, výsledok bude chutiť a vyzerať ako trhacie kysnuté koláče. Tie môžete naplniť tvarohovou zmesou a slivkami alebo si môžete pripraviť plnku podľa sezóny či dostupnosti vo vašich zásobách.
Na cesto
300 ghladká múka
60 gpráškový cukor
1 štipkasoľ
5 gsušené droždie
1 ksvajce
80 mlmlieko
80 ml33 % smotana na šľahanie
60 gmaslo + 20 g na vymazanie formy
1 ksžĺtok + 1 PL mlieko na potretie
Na náplň
100 gtvaroh vo fólii
1 ksžĺtok
1/2 kscitrónová kôra z polovice bio citrónu
1 PLcitrónová šťava
20 gkrupicový cukor
4 ksslivky
celý mak na posypanie
Postup
Do misy preosejeme múku a cukor. Prisypeme štipku soli, droždie a dôkladne premiešame. Vlejeme vajce, vlažné mlieko a smotanu. Krátko prepracujeme a pridáme vychladnuté rozpustené maslo. Vypracujeme vláčne hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.
Okrúhlu zapekaciu formu vymažeme maslom. Vykysnuté cesto pokrájame na 11 až 12 dielov a z každého dielu vyvaľkáme guľôčku. Rozložíme do okrúhlej formy a necháme asi 15 minút kysnúť.
Medzitým zmiešame tvaroh so žĺtkom, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu, primiešame cukor. Do nakysnutých bochníčkov vtlačíme jamky. Okraje bochníčkov potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom.
Jamky vyplníme striedavo tvarohom a polkami sliviek uložené rezom nahor. Povrch posypeme celým makom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Necháme vychladnúť vo forme. Pred podávaním môžeme pocukriť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre