Vajce Benedikt na lievancoch

Vajce Benedikt na lievancoch

Ochutnali by ste vajce Benedikt na lievancoch? A prečo nie? Je to vlastne tradičné vajce Benedikt (teda pošírované, či stratené vajce) podávané s mäkkými lievancami a skvelou holandskou omáčkou. Je pravda, že jej príprava je tak trocha náročným orieškom, ale keď budete postupovať krok za krokom, istotne sa podarí a lahodná chuť omáčky perfektne doplní vaše výdatné raňajky. Tak sa pustite do prípravy. Nie je na čo čakať.

Na lievance

  • 150 mlcmar

  • 3 ksvajcia (veľkosť L)

  • 175 ghladká múka

  • 2 ČLkypriaci prášok

  • 1 ČLkrupicový cukor

  • 1/4 ČLsoľ

  • slnečnicový olej na smaženie

Na stratené vajíčka

  • 4 ksčerstvé vajcia

  • 2 PLocot

Na holandskú omáčku

  • 1 ČLbiely vínny ocot

  • 2 PLbiele víno

  • mleté čierne korenie

  • 2 ksžĺtok

  • 100 groztopené maslo

  • 1 kscitrónová šťava z 1 citróna

  • soľ

Na dokončenie

  • 100 gparmská šunka

  • 1 hrsťčerstvý špenát

  • čerstvá pažítka nasekaná na jemno

Postup

  1. Cmar zmiešame s vajcami, preosiatou múkou, kypriacim práškom, cukrom a soľou. Vyšľaháme cestíčko a na panvici nahrejeme lyžicu oleja a vlejeme vždy po lyžici cesta. Smažíme z oboch strán a hotové uchovávame v teple.

  2. V širokom hrnci privedieme vodu k varu, pridáme ocot a znížime plameň. Vajce vždy po jednom vyklepneme do hrnčeka, pomocou varešky roztočíme vodu v hrnci, aby vznikol vír, do ktorého postupne vlejeme vajce. Varíme 3 minúty, vyberieme a necháme odkvapkať.

  3. Ocot, 2 lyžice vody, víno a štipku korenia zmiešame v hrnci. Privedieme k varu a necháme zredukovať o tretinu, stiahneme z ohňa. V nerezovej miske zmiešame žĺtky so zredukovanou tekutinou a vyšľaháme. Misku dáme na hrniec s vodou, privedieme k varu, ale voda sa musí variť iba jemne. Inak by sa nám omáčka zrazila. Žĺtky šľaháme do zhustnutia asi 5 minút. Potom misku zoberieme z vodného kúpeľa a za stáleho šľahania zapracujeme maslo, ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

  4. Na tanier striedavo vrstvíme lievance so špenátom a šunkou. Dokončíme ich strateným vajcom, prelejeme omáčkou a posypeme najemno nasekanou pažítkou. Ihneď podávame. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Večera
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.