Vajce Benedikt s bielym vínom
O dokonalých raňajkách máme každý možno trochu inú predstavu. Ak máte radi výdatné raňajky s nádychom luxusnej reštaurácie, vyskúšajte si pripraviť vajce Benedikt s bielym vínom. Je to obľúbená pochúťka, ktorá si vo svete urobila prvotriedne meno a podáva sa v mnohých kulinárskych podnikoch. Možno recept pôsobí zložito, ale keď ho raz vyskúšate, prídete mu na chuť okamžite.
Na vajce
2 PLocot
4 ksčerstvé vajce
Na omáčku
1 ČLbiely vínny ocot
2 PLbiele víno
mleté čierne korenie
2 ksžĺtky
100 groztopené maslo
1 kscitrónová šťava z 1 citróna
soľ
Na dokončenie
2 ksžemľa
100 gparmská šunka
najemno nasekaná čerstvá pažítka
Postup
Vo väčšom hrnci privedieme vodu k varu, akonáhle sa začne variť, pridáme ocot a znížime plameň. Vajce vyklepneme vždy zvlášť do hrnčeka. V hrnci vytvoríme miešaním vír, do ktorého postupne vložíme vajce a každé varíme 3 minúty. Vyberieme dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať.
Na holandskú omáčku zmiešame v hrnci ocot, 2 lyžice vody, víno a štipku soli. Privedieme k varu a necháme zredukovať, stiahneme z ohňa. V nerezovej miske zmiešame žĺtky so zredukovanou tekutinou a vyšľaháme. Misku dáme na hrniec s vodou, privedieme k varu. Voda v hrnci sa musí variť iba jemne, inak by sa omáčka zrazila. Na takto pripravenom vodnom kúpeli šľaháme žĺtky do zhustnutia asi 5 minút.
Misku so žĺtkovou zmesou zoberieme z vodného kúpeľa a za stáleho šľahania do nej zapracujeme rozpustené maslo, prilievame ho tenkým pramienkom. Na záver pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie.
Žemle rozrežeme a opečieme v toastovači. Na tanier položíme opečené žemľu, pridáme šunku, vajce a prelejeme omáčkou. Posypeme nasekanou pažítkou a ihneď podávame. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre