Zeleninové placky s uhorkovým dipom

Zeleninové placky s uhorkovým dipom

Zeleninové placky s uhorkovým dipom si môžete vychutnať za tepla i za studena. Pripravíte ich s použitím niekoľkých základných ingrediencií a napriek tomu si môžete dosýta užiť bohatú chuť zeleniny sprevádzanú osviežujúcim uhorkovým dipom. Toto je jedlo, ktoré pripravíte niekoľkokrát počas letných dní.

Na zeleninové placky

  • 400 gzeler

  • 100 gtvrdý syr

  • 1 ksväčšia mrkva

  • 3 ksvajcia

  • 1 hrsťnasekaná jarná cibuľka (+ na posypanie)

  • 2 PLolivový olej do zmesi na potretie

  • 3 PLjemné ovsené vločky

  • 4 PLinstatná polenta

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Na uhorkový dip

  • 1 ksšalátová uhorka

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 150 gsmotanový biely jogurt

  • 1 PLcitrónová šťava

  • 1 strúčikcesnaku

Postup

  1. Zeler nastrúhame na jemno, syr a mrkvu na hrubo. Preložíme ich do väčšej misy a pridáme vajcia, cibuľku a olivový olej. Zmes zahustíme ovsenými vločkami a polentou do konzistencie zmesi na karbonátky. Osolíme a okoreníme. Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme tenkou vrstvou oleja.

  2. Rukami vytvoríme karbonátky, ktoré na plechu ešte jemne pomocou maslovačky potrieme olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút do zlatista. Na dip nastrúhame uhorku na hrubo, trochu ju osolíme a necháme pustiť vodu, ktorú potom zlejeme.

  3. Potom primiešame jogurt, citrónovú šťavu, kôpor a prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou a korením. Karbonátky podávame s dipom a posypané jarnou cibuľkou. Môžeme doplniť i o listový šalát. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Prílohy
Hlavné jedlá
Bezmäsité jedlá
Zdravé recepty
Bezlepkové jedlá
Slovensko
leto

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.