Zemiakové taštičky so slivkovým lekvárom
Varené zemiakové taštičky so slivkovým lekvárom vám pripomenú detské časy. Vôňa a chuť slivkovej omáčky je nenahraditeľná. Jednoduché jedlo, ktoré sa vlastne nedá nahradiť ničím iným.
Ingrediencie
soľ podľa chuti
200 gslivky
Na cesto
700 gmúčne zemiaky
160 gryžová múka krupička
30 gmaslo
300 gslivkový lekvár
2 PLrum
Na slivkovú omáčku
2 PLzemiakový škrob
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode do mäkka. Necháme vychladnúť a olúpeme. Nastrúhame ich a zmiešame s ryžovou múkou a rozpusteným maslom. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi 5 minút odpočívať.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a nakrájame na štvorce 6x6 cm. Lekvár ochutíme rumom. Do stredu cesta dáme lyžicu náplne, prehneme do tvaru šatôčky, okraje cesta spojíme k sebe a dobre pritlačíme. Varíme vo vriacej a osolenej vode asi 8 minút. Po uvarení uchovávame teplé.
Slivky očistíme a prepolíme. Polovicu z nich rozmixujeme, dáme do hrnca, prilejeme 100 ml vody, v ktorej sme vymiešali škrob a povaríme 2 minúty. Potom pridáme zvyšné polovice sliviek a znovu povaríme 2 minúty. Na taniere servírujeme taštičky a prelejeme omáčkou. Pred podávaním napríklad posypeme makom a pocukríme. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre