ľudia nesú jablká v košíku

Vybrať správne jablko na pečenie nemusí byť veda 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Ryan Arnst

Viera Nemcová
|
30. október 2024

Aké jablká sú na pečenie najlepšie? Chuťou, textúrou aj sladkosťou vám aj samé napovedia, ako ich použiť

Jablká patria k celosvetovo najkonzumovanejším druhom ovocia a majú toľko benefitov pre zdravie, že pravidelná konzumácia prináša mnohé výhody. Čerstvé a chrumkavé majú najväčší obsah výživných látok, ale s obľubou sa používajú aj pri príprave sladkých dobrôt. To, ktorý druh je vhodný na konkrétne použitie však záleží od jeho chuti, sladkosti i textúry. Poďme sa na to pozrieť spoločne.

Zdravie skryté v jablkách

Nie nadarmo sa hovorí, že jedno jablko denne a nepotrebujete lekára. Jablko obsahuje významné množstvo dôležitých látok ako vitamíny, minerály, vláknina, triesloviny, antioxidanty a mastné kyseliny. Tieto látky sa nachádzajú v šupke a dužine – z minerálnych látok je to najmä vápnik, fosfor, železo, horčík, draslík, mangán a iné, z vitamínov zasa C, A, B, K aj H. Veľké množstvo antioxidantov, najmä flavonoidov vplýva na podporu obranyschopnosti a pomáha bojovať s vírusmi, baktériami a zmierňovať zápalové procesy.

Jablká majú pomerne málo kalórií, napriek tomu, že niektoré sa nám zdajú sladšie ako iné. Obsahujú fruktózu, teda jednoduchý cukor, ktorý sa rozkladá pomalšie a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Majú vysoký obsah vlákniny a vody, a teda spôsobujú pocit nasýtenia. Jablká patria k bežne pestovaným ovocným druhom na Slovensku a v obchodoch sa dajú zohnať po celý rok.

Keby sme mali účinky ich konzumácie jednoducho zhrnúť, tak jablká sú dôležité pre posilnenie imunity a obranyschopnosti, udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi, podporujú trávenie, chránia srdce a regulujú vysoký krvný tlak, chránia nervové bunky pred oxidačným poškodením a neurodegeneratívnymi chorobami a majú silný ochranný účinok najmä pred rakovinou tráviacej sústavy.

Druhy a využitie jabĺk

Jablká patria najmä do sladkých receptov, ale existuje niekoľko spôsobov, kedy svoje miesto zastanú aj v dobrotách s mäsom či syrom. Zameriame sa však na pečenie, pretože možno sa to nezdá tak dôležité, ale je rozdiel v tom, kedy a ktoré jablko použijeme. Keď pečieme, väčšinou chceme, aby si jablká udržali svoj tvar a nezmäkli až na kašu.

Chrumkavé odrody jabĺk s pevnou textúrou, ideálne na pečenie sú:

  • Honeycrisp,
  • Braeburn,
  • Jonagold,
  • Pink Lady,
  • Fuji,
  • Pinata,
  • Granny Smith.

Mäkšie, kašovitejšie a akoby múčne jablká sú zasa napríklad druhy Red Delicious, Gala alebo McIntosh. V procese pečenia rýchlo mäknú a menia svoju konzistenciu.

Pre lepšiu hĺbku chuti sa odporúča kombinovať rovnaký diel sladkých a kyslých jabĺk, ak potrebujeme v recepte použiť 4 jablká, 2 vyberieme sladké a 2 kyslé. Medzi kyslé zaraďujeme Granny Smith, Braeburn, Jonathan so skôr už sladkokyslou chuťou, medzi sladké zasa patria Honeycrisp, Pink Lady, Jonagold alebo Fuji.

Sladké jablkové pokušenia

Krehké cesto, potreté jablkovou plnkou a vanilkovým krémom poteší každého milovníka sladkých dobrôt. Jablkové rezy s vanilkovým krémom sú skvelým tipom na pohostenie pre návštevu alebo si ich doprajte len tak ako odmenu za náročný deň. Minimálne rovnakú radosť vám prinesie aj francúzsky jablkový koláč inšpirovaný majstrami cukrármi. Pri jeho pečení sa vaša kuchyňa zmení na sladké kráľovstvo.

Pri francúzskych dezertoch ešte chvíľu ostaneme a konkrétne jablkový tarte tatin je jednoduchá pochúťka, ktorú milujú všetci. Dokonca aj tí, ktorí sladkým koláčom ani veľmi neholdujú. Zaujímavý je aj príbeh jeho vzniku. To, že za túto dobrotu vďačíme vlastne omylu nie je tak podstatné, ako fakt, že je tak sladký, že karamel pri ňom bledne závisťou. Úplne z iného súdka receptov a krajiny pôvodu sú jablkové taquitos placky, ktoré vzhľadom pripomínajú naše tradičné palacinky. V podstate ide o pšeničné tortilly naplnené jablkovou zmesou a obalené v zmesi cukru a škorice. Jednoduché a veľmi chutné, určite odporúčame vyskúšať.

Možno nemáte chuť na tradičný dezert a v tom prípade by ste mali ochutnať pečené jablká s mrveničkou. Trošku tento dezert pripomína crumble, ale verte, že to nie je tá istá dobrota. V mrveničke sa skrývajú aj lieskové oriešky, ktoré pečením zvýraznia svoju chuť a spolu s maslom dezert chuťovo iba zdokonalia. No a ak sa vám nechce vypekať, máme pre vás tip na nepečený krémový pohár s karamelom a jablkami. Efekt niekoľkých vrstiev sladkého pokušenia so skaramelizovanými jablkami a smotanovou náplňou si budete chcieť dopriať oveľa častejšie, než by ste čakali. Jednoducho, je to neodolateľná dobrota.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.