Každé jedlo na sviatočnom stole malo svoj význam 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Jed Owen
Ako vyzeral štedrovečerný stôl našich predkov? Mnohé tradície sme preniesli aj do súčasnosti
Štedrovečerný stôl našich predkov bol bohato vyzdobený a prestretý jedlom, ktoré sa nekonzumovalo bežne počas roka. Na Vianoce sa ľudia pripravovali dôkladne a patrili k najvýznamnejším sviatkom v kalendárnom roku. K povinnostiam patrilo postarať sa nielen o rodinu, ale aj o statok, a to tak, aby všetci mohli nerušene osláviť Štedrý deň.
Štedrovečerný stôl bol centrom diania počas vianočných sviatkov
Slávnostný stôl bol centrom diania. Bol dôkladne vyumývaný a pokladal sa naň biely obrus, na ktorý poukladali všetko, čo symbolizovalo bohatstvo z pôdy a jej úrody, na ktorej pracovali počas hospodárskej sezóny. Toto množstvo a bohatstvo jedla však nemalo nič spoločné s prejedaním sa a s dokazovaním si nadradenej pozície.
Preplnený vianočný stôl symbolizoval prosperitu gazdovstva a ukazoval, ako sa gazdovi a jeho pomocníkom darilo. Prípravy na Štedrý deň začínali už skoro ráno, kedy gazdinky zamiesili cestá na chlieb a pozorne sledovali, ako sa im vydarí. Ak nevykysol dobre alebo pri pečení praskol, bolo to zlé znamenie. Medzi archaické jedlá patrili aj opekance, lámance, lokše s makom a rôzne druhy koláčov z kysnutého cesta.
Celkovo sa štedrovečerné jedlá líšili v závislosti podľa regiónov a podľa vierovyznania, Katolíci tradične nejedli po celý deň mäso a mäsité pokrmy, evanjelici bežne konzumovali pečené klobásy či mäso. Podľa toho sa líšila aj kapustnica, v katolíckych rodinách bola bezmäsitá, s hubami alebo sušenými slivkami, prípadne sa konzumovala hrachová, šošovicová, fazuľová, krúpová alebo rybacia polievka. Evanjelici si do kapustnice pridali aj klobásu, údené alebo čerstvé mäso.
Nielen polievka bývala strukovinová. Jedávala sa aj strukovinová kaša, najmä hrachová, dokonca sa varený hrach rozsýpal po kútoch izieb, aby mali čo jesť aj dušičky. Múčne jedlá sa polievali mliekom s medom a maslom, posýpali sa makom a orechmi. Alebo sa pripravovali slané verzie múčnych jedál, a to plnené pirohy, rezance, šúľance či halušky. Pirohy a šúľance mali obrovský symbolický význam. Predstavovali veľké klasy obilia, ktoré mali narásť na budúci rok.
Mäso sa počas sviatkov konzumovalo podľa pravidiel
Počas troch sviatočných dní platilo pravidlo, kedy sa na Štedrý deň jedlo mäso beznohé, na prvý sviatok mäso dvojnohé a na druhý sviatok mäso štvornohé. Celej štedrovečernej večeri predchádzal denný pôst, pričom naši predkovia verili, že ak ho dodržia, uvidia zlatú krokvu, prasiatko či hviezdu.
Na stole nesmeli chýbať oblátky, cesnak, trocha z rôznych druhov obilnín, jablká, orechy a sušené ovocie, ale i rôzne druhy destilátov či hriatô. Od Štedrého dňa po Nový rok bol na stole vždy aj menší peceň chleba, ktorý sa nekrájal nožom, iba sa odlamoval. Od stola sa nesmelo počas štedrej večere vstávať a gazdiné museli všetky jedlá priniesť naraz. Jednotlivé jedlá nasledovali s presnosťou a v určenom poradí, pretože jedlám a ich počtu sa pripisovali magické účinky. Zo štedrej večere sa nesmelo nič vyhodiť, omrvinky a zvyšky sa podávali zvieratám na gazdovstve alebo sa pridávali do osiva.
Moderné trendy inšpirované minulosťou
Dnes je ponuka v obchodoch a tým aj skladba jedla na našich sviatočných stoloch značne odlišná. Mnohí z nás ale dodržiavajú niektoré tradície a oblátky, kapustnica, rybacie pochúťky a štedrák si svoju pozíciu udržali dodnes, ale napríklad tradičné jabĺčka už nahradili exotický ananás či pomaranče a vlašské orechy ustúpili arašidom či kešu orieškom.
Napriek tomu, ak si chcete pripraviť modernú večeru, ale radi by ste do nej zakomponovali aspoň tradičné suroviny, vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov, ktoré vám ponúkame. Bez polievky by to nebolo poriadne sviatočné menu. Krémová kapria polievka vám doprajte pocit sýtosti a skvelú smotanovú chuť. Ak preferujte strukoviny, vyskúšajte radšej vianočnú hrachovú polievku. Základom vianočného menu býva aj kapustnica s paprikovou klobásou, respektíve presne takú sme ju pripravili my, ale práve papriková klobása jej dodá krásnu farbu i chuť.
Kapor sa tiež môže ocitnúť na tanieri v trochu modernejšej, ale stále tradičnej úprave. Akurát sme nášho kapra v bylinkovo-citrónovej strúhanke nesmažili, ale krásne upiekli. No a keď už sme pri tom pečení, sladká dobrota, ktorá zachutí všetkým je určite vianočka s hrozienkami alebo medové perníčky so zázvorom a citrónovou polevou.