muž a žena si pripíjajú pri stole plnom jedla

Chalupárske recepty dotvárajú pohodovú atmosféru (Foto: Freepik/freepik)

Viera Nemcová
|
18. október 2024

Jesenná chalupárska kuchyňa: Jednoduché a rýchle jedlá pripravíte lusknutím prstov

Skôr ako sa vyberiete na chalupu, pravdepodobne budete uvažovať aj o jedlách, ktoré tam plánujete uvariť. Hoci si tam v prvom rade idete určite oddýchnuť, inšpirácia na niekoľko nenáročných chalupárskych jedál vám príde vhod. Málokto predsa túži stráviť celé hodiny v kuchyni, keď účelom jeho pobytu je načerpať energiu.

Chalupárske recepty, ktoré vás neunavia prípravou

Predstavte si, že ste prišli na chalupu, čakajú vás dni plné oddychu, ale viete, že hladné bruško sa nedá oklamať.

Rýchle jedlo na privítanie

Hneď po príchode by ste si radi dali niečo pod zub a tak zapnete rúru a rýchlo pripravíte napríklad zapečené toasty s plesňovým syrom. Bude vám stačiť iba toastový chlieb, plátky šunky, plesňový syr, maslo a brusnicová zaváranina. Ako ozdobu môžete ísť medzitým utrhnúť do záhrady čerstvé bylinky a luxusné jedlo na privítanie je hotové do pol hodiny.

Výdatné a sýte jedlo

Ak máte trocha viac času a trpezlivosti, upečte si tekvicu s vajíčkom a čedarom. Je to výdatné jedlo, prípravu ktorého si môžete uľahčiť tým, že si priveziete už nakrájané kocky tekvice. O pár minút sa už kuchyňou bude niesť krásna vôňa a na stole vás poteší farebné a chutné jedlo plné zdravých surovín.

Polievka nielen pre hubárov

V tomto období je hubárska sezóna v plnom prúde. Ak máte možnosť vybehnúť do lesa a nazbierať si košík čerstvých húb, určite tak urobte. Bude to nielen skvelý relax, ale potom ich môžete využiť aj pri varení hubovej polievky s vínom. Krémová polievka je plná tradičných surovín a jej základom je zmes lesných húb. Doplňte ich maslom, pórom, cesnakom, kuracím vývarom, smotanou na šľahanie, bielym vínom a zmesou čerstvých byliniek. Tak jednouchá a pritom neskutočne chutná polievka poteší každého.

Rýchle cestoviny zvládne každý

Po dobrej polievke si doprajte aj druhý chod. Rýchle cestoviny s kuracím mäsom a bešamelom vám dodajú dostatok energie na popoludňajšie aktivity. Je to veľmi variabilný recept, ak nebudete mať brokolicu, použite napríklad cuketu alebo huby, vždy to bude lahôdka, ktorú zvládne pripraviť naozaj každý.

Klasika s tradičnými surovinami

Kto si potrpí na klasiku, tomu padne vhod zapečená pochúťka z nivy pašerák. Nezvyčajný názov jedla však ukrýva tradičné suroviny, ktoré stačí premiešať, dať na pekáč a zapiecť. Rýchle a veľmi chutné. Podobný typ jedla sú aj tekvicové špízy s paprikovou klobásou. Bude vám stačiť trocha hravosti a fantázie a niektoré suroviny môžete zameniť podľa vlastnej chute a vytvoriť tak jedinečné špízy. Je to jedlo, ktoré farebne ladí s jeseňou a chuťovo ladí s chalupárskymi trendmi.

Chuť na slaný alebo sladký koláč

Dali by ste si radšej slaný alebo sladký koláč? Máme oba, syrový koláč so slaninou je na chalupu ako stvorený. Krehké cesto naplnené vajcami, niekoľkými druhmi syra, rozmarínom, brusnicami a slaninou rozhodne musíte ochutnať. Kto preferuje sladké chute, ten môže do rúry vložiť voňavý makový koláč so slivkami, príprava ktorého trvá iba pár minút a odmení sa lahodnou chuťou. Nech už budete variť a piecť na chalupe čokoľvek, veríme, že si perfektne pochutíte.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.