Huby dokážu premeniť aj obyčajné jedlo na slávnostný okamih 📷 Ilustračné foto: Freepik/bublikhaus
Najchutnejšie hubové jedlá jesene: Od krémovej polievky po nátierku, ktorá zmizne zo stola
Hubárčenie je seriózne hobby, ktoré s obľubou praktizujú mnohí Slováci. Veď kráčať domov z lesa a v rukách niesť košíky plné húb je vcelku skvelý pocit. Nie je ani prekvapením, že vôňa čerstvo nazbieraných húb k jeseni patrí rovnako ako farebné lístie. Aby to celé nevyznelo len tak romanticky, je jasné, že každá chyba a omyl môžu byť pri zbere húb veľmi nebezpečné až fatálne. Kto však huby dobre pozná, vie, aké poklady skrývajú jeho obľúbené miesta. Ak milujete huby, určite sa radi necháte inšpirovať novými zaujímavými receptami – od lahodnej krémovej polievky až po nátierku, ktorá zmizne zo stola skôr, než ju stihnete natrieť na ďalší kúsok čerstvého chleba.
Fascinujúci hubový svet
Huby voňajú jeseňou a ponúkajú veľa možností, ako z nich pripraviť sýte aj ľahšie jedlá. Veľa ľudí považuje za vrchol odvahy priniesť si domov vaničku šampiňónov zo supermarketu. Kto huby nepozná, musí sa spoľahnúť na dobrých priateľov a rodinu alebo si ich kúpiť na overenom mieste. Jedno je isté. K hubám sa mimoriadne hodí smotana, víno, bylinky i syr. A aj z takto jednoduchej kombinácie dokážete vykúzliť viacero jedál, pri ktorých chuť húb vynikne v plnej kráse.
Skôr než si hubové jedlá naservírujete na tanier, mali by ste poznať niekoľko zaujímavostí z ich sveta. Mnohé vás skutočne prekvapia:
1. Huby nie sú rastliny, ale ani zvieratá. Tvoria svoju samostatnú ríšu Eumycota, pretože sú to vlastne živé organizmy fungujúce na základe rozkladu organických látok.
2. Huby sú najväčším živým tvorom na Zemi. Existuje druh medovej huby (lat. Armillaria solidipes), ktorá sa tiahne cez Blue Mountains v štáte Oregon (USA) a na území dlhom 5,6 kilometra sa tiahne hlboko v pôde a vytvára súvislý porast.
3. Huby dokážu svietiť v tme. Existuje približne 80 rôznych druhov bioluminiscenčných húb, ktoré využívajú luciferíny (zlúčeniny vyžarujúce svetlo) a tým priťahujú hmyz. Ten potom využívajú na rozširovanie svojich spórov a rozširovanie sa na nové územia.
4. Huby nie sú vhodné pre vegánov. Týka sa to druhu hlivy ustricovej, ktorá je mimoriadne obľúbená, ale uvoľňuje jedinečnú chemickú látku, ktorá priťahuje škrkavky. Keď ich nalákajú, chytia ich a už ich nestrávia. No povedzte, vedeli ste o tom?
5. Huby pomáhajú stromom komunikovať medzi sebou. Existujú mykorízne huby, ktoré vytvárajú symbiotické vzťahy s hostiteľskými stromami a rastlinami. Huby interagujú s koreňmi rastlín, poskytujú im živiny a na oplátku dostávajú jednoduché cukry.
Tradičné aj netradičné hubové jedlá
Vybrali sme niekoľko receptov, v ktorých v plnej kráse vynikne chuť húb. Niektoré sú skôr tradičné a vhodné na obed či večeru, niektoré vás zasa prekvapia netradičnými spojeniami ingrediencií a lákavými výsledkami. Nechajte sa inšpirovať.
🟡 Maďarská krémová hubová polievka
Je to jednoduchá a nenáročná polievka, ale je to vlastne jej výhodou. Uvaríte ju za 40 minút a jej hrejivá a výdatná chuť vás nabije energiou, aj po veľmi náročnom dni. Čiže okrem obeda, ju pokojne môžete podávať aj na večeru, napríklad s kúskom pečiva. Lahodná a krémová konzistencia pôsobí ako pohladenie jazyka a chuťových pohárikov. Na jej prípravu využijete rôzne druhy húb, napríklad kuriatka, shiitake či hlivu a vždy tak môžete mať novú a originálnu verziu. Zakaždým ju môžete premeniť na lahodnú delikatesu, o ktorú sa budete deliť len veľmi ťažko.
🟡 Voňavé hubové rizoto s rozmarínom
Rizoto je klasika a stávka na istotu v mnohých rodinách. Každý si ho môže pripraviť tak ako mu najviac chutí a môže si do neho pridať aj zvyšky, ktoré treba spotrebovať. Toto rizoto je perfektnou jesennou verziou, ktoré vonia hubami naozaj do diaľky. Skvelú spoločnosť im robí víno, bylinky a parmezán a všetky použité ingrediencie sú dôkazom, že aj z minima sa dá vyčarovať maximum. Maximum chutí, vôní a gastro zážitkov.
🟡 Hubová omáčka s hovädzím mäsom
Kto má rád klasické chute a poctivú domácu kuchyňu, ten si toto jedlo obľúbi okamžite. K lahodnej a hustej hubovej omáčke sa podávajú napríklad zemiakové špecle. Príprava síce nepatrí k najrýchlejším, ale ak chcete mať hovädzie tak mäkké, že sa bude rozpadávať, musíte si počkať. Medzitým pripravíte omáčku a dochutíte ju čerstvými bylinkami.
🟡 Hubová omáčka s kuracím mäsom v jednom pekáčiku
Plná chuť a jednoduchá príprava si vás získajú okamžite. Všetky recepty, ktoré sa pripravujú v jednej nádobe a pri ktorých sa nezašpiní veľa riadu, uvítajú najmä gazdinky. Najskôr omáčku povaríte a potom ju prilejete ku stehnám a zapečiete. Je to nenáročné a voňavé jedlo. O kuracie stehná sa väčšinou doma „strhne bitka“, no a v tejto podobe bude ešte náročnejšie, uchmatnúť si ten naj kúsok.
🟡 Zapečené francúzske zemiaky s hubami
Je dosť možné, že francúzske zemiaky sa vám ocitnú na tanieri asi často. Predpokladáme však, že takúto verziu ste asi ešte neochutnali. S čerstvými hubami, mrazeným hráškom, údenou bravčovou krkovičkou, cibuľou a cesnakom spája všetko, čo vytvára skvelú chuť tohto receptu. Výsledok je sýty a presvedčí aj najväčších konzervatívcov, že je čas na zmenu chutí.
🟡 Oškvarková nátierka s hubami
Raňajky aj večeru môžete vybaviť touto originálnou a netradičnou nátierkou. Oškvarková nátierka s hubami kombinuje vajíčka uvarené na tvrdo, s nakladanými lesnými hubami, bravčovými oškvarkami a mäkkým tvarohom do nátierky s hrubšou štruktúrou a skvelou a výraznou chuťou. Vyskúšate?
Huby majú svoje nezameniteľné čaro – vo vôni, v chuti aj v spomienkach na jesenné prechádzky lesom. Či už ich máte najradšej v polievke, omáčke alebo nátierke, jedno je isté – s každým sústom sa vracia atmosféra jesene, ktorú mnohí tak milujeme. Nuž, teda dobrú chuť!