prestretý stôl a servírované tradičné vianočné polievky

Recepty na vianočné jedlá sú cenným pokladom v každej rodine 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Alexander Mils

Viera Nemcová
|
15. december 2024

Tradičné vianočné polievky: Slovenská kuchyňa je pestrá, aj keď využíva jednoduché suroviny

Iný kraj, iný mrav. Toto tvrdenie platí aj na Vianoce a týka sa tak zvykov a tradícií, ako aj vianočného menu. Tradičné vianočné polievky majú v našej histórii veľký význam a dodnes ich pripravujeme v každej rodine inak. Vrcholom je Štedrý deň, kedy v mnohých rodinách nechýba kapustnica, inde hrachová či šošovicová polievka a výnimkou nie je ani tá rybacia. Pozrime sa spolu na to, kde a aká polievka zdobí sviatočný stôl počas Vianoc.

Vianočné polievky z tradičných surovín

Tradičné recepty sa dedia z generácie na generáciu. Každý si ich prispôsobuje na základe zvykov z detstva alebo zvykov z kraja, z ktorého pochádza. Mnohé recepty sú až nostalgicky prepojené so životmi rodiny a všetci jej členovia si nedokážu sviatky predstaviť bez obľúbenej polievky či smaženej ryby. Nie je výnimkou, že sa dnes často experimentuje s pôvodnou receptúrou a zamieňajú sa niektoré jej suroviny za modernejšie alternatívy. Sami však isto dobre viete, že hoci všetci poznajú kapustnicu, každý ju pripravuje trochu iným spôsobom.

Tradičné slovenské vianočné polievky spájala a spája jedna vec. Ich základ tvoria suroviny, ktoré sú často skromné, ale univerzálne využiteľné alebo sú to plodiny a úroda, ktorá sa v minulosti dopestovala na každom gazdovskom dvore. Používali sa najmä dostupné suroviny, ktoré boli výživné a sýte, napríklad ako kapusta, strukoviny, huby, zemiaky a niekedy sa do nich pridávala aj smotana či klobása na vylepšenie chute.

Geografické zvyky a tradície vianočných polievok

Keby sme sa na polievky pozreli z geografického hľadiska našej krajiny, zistili by sme, že sú v nich celkom výrazné rozdiely. Na západe Slovenska sa konzumuje najmä kapustnica. Niekde sa varí s hubami, niekde s údeným mäsom či klobásou a niekde sa do nej pridáva aj smotana. Bežne sa tiež pripravujú polievky z rôznych druhov strukovín, dokonca aj na kyslo a jedným z riešení je aj hŕstková polievka, kde sa spoja všetky strukoviny. Aj na severe sa pripravuje najmä kapustnica, ale v lokalitách, kde sú stále hlboko zakorenené náboženské pravidlá sa konzumuje bez kúska mäsa. Namiesto neho sa tam pridáva extra porcia húb alebo sušených sliviek. Kde sa nevarí kapustnica, tam sa na stôl servíruje hubová mliečna polievka.

Na východe je kyslá kapusta súčasťou vianočných tradícií. Ešte pred hlavným chodom sa podáva mačanka, čo je vlastne špecialita z kapustovej šťavy – tzv. jušky, ďalej sa do nej pridáva cibuľa, cesnak a huby. Zahusťuje sa smotanou alebo múkou a podáva sa s chlebom. Najviac rybacích polievok si užijú na juhu Slovenska. Dobre známe halászlé pochádza z maďarskej kuchyne, je výrazne aromatické, husté, paprikové a podobné gulášu, akurát tu je hlavnou surovinou ryba, respektíve viaceré druhy rýb.

Tieto polievky sa perfektne hodia na vianočný stôl

Skoro v každej domácnosti sa aspoň niektorý tip tradičnej polievky objaví na štedrovečernom stole. Niekoľko zaujímavých tipov by sme vám chceli dať aj my a možno vás inšpirujeme k tomu, aby ste si Vianoce užili aj trochu s inou chuťou, ako tomu bolo po minulé roky. Kto má rád hrach, ten istotne neodolá vianočnej hrachovej polievke. Je dokonale hustá a sýta a prekvapí vás výraznou zelenou farbou, hoci budete potrebovať sušený hrach. Ďalším tipom na chutnú polievku je sviatočná hríbová polievka štedračka a tá vám pripraví zážitok z tradičných chutí v trochu inom prevedení. Odporúčame najmä výraznejšie orestovať kúsky zeleniny na masle tak, aby boli chrumkavejšie a hnedšie. Polievke dodajú intenzívnejšiu chuť.

Chuťový návrat ku koreňom vám pripraví tradičná kapustnica s klobásou a údeným mäsom, ktorej sa jednoducho nedá prejesť. Hoci pozostáva z tradičných surovín, stále je veľká šanca, že vás dokáže príjemne prekvapiť. A kto nekonzumuje mäso, ten si istotne rád uvarí sviatočnú polievku z hlivy ustricovej. Je to možno trochu iná polievka, akú zvyknete variť či jesť, ale je plná zeleniny, je výrazne hustá a skvelú chuť jej dodáva majoránka či mletá rasca a paprika.

Symbolom vianočných sviatkov je ryba. Ak preferujete kapra, vyskúšajte krémovú kapriu polievku. Maslo a smotana je dodávajú neopakovateľnú lahodnú chuť a všetko podčiarkuje bobkový list, guľôčky korenia a čerstvá petržlenová vňať. Rybací vývar a mäso z kapra budete potrebovať aj na rybaciu polievku s hríbmi. Naservírovaná v sviatočných tanieroch bude pôsobiť ako pochúťka z kráľovskej hostiny. Opäť, ani v tomto prípade nechýba maslo a smotana, ale výbornú chuť polievke dodávajú sušené hríby. Najlepšie urobíte, ak použijete zmes rôznych druhov, napríklad lesných, ako je dubák, suchohríb, líška alebo bedľa.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.